Kultur & Nöje

Kärlek och klimathot på teaterscenerna

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
"Landet inuti" är en av riksteaterns föreställningar om landsbyggd kontra storstad, om normer och erfarenheter av att vara queer. Föreställningen bygger på berättelser från hela Sverige och är ett samarbete mellan Riksteatern och Folkteatern i Gävleborg. Premiär 27/3 i Sandviken och spelas i Karlskrona den 27 maj.
Foto:Martin Brunn
"Landet inuti" är en av riksteaterns föreställningar om landsbyggd kontra storstad, om normer och erfarenheter av att vara queer. Föreställningen bygger på berättelser från hela Sverige och är ett samarbete mellan Riksteatern och Folkteatern i Gävleborg. Premiär 27/3 i Sandviken och spelas i Karlskrona den 27 maj.

Stormiga kärlekshistorier, samhällen i förfall och så en och annan nytolkning av Shakespeare, Ibsen och Tjechov. På landets teaterscener i vår handlar mycket om relationer och en skakig omvärld.

Våren 2016 fylldes teaterscenerna av berättelser om migration. Nu när 2017 träder in tycks vi ha ett extra stort behov av att på scen dissekera relationer i nya och klassiska dramer om familjeband och förgörande kärleksförhållanden.

På Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm duggar relationsdramerna tätt i vårens repertoar med bland annat en modern bearbetning av Tjechovs "Måsen" som här kallas "Dumma jävla mås" och Ibsens triangeldrama "Bankdirektör Borkman". Och så en föreställning baserad på en nyligen utkommen bok "Århundradets kärlekskrig", Ebba Witt-Brattströms omskrivna, skönlitterära debut om en kvinna som efter ett 30-årigt äktenskap väljer att lämna sin make.

Den sätts även upp som opera i Vattnäs konsertlada utanför Mora till sommaren. Kulturhuset Stadsteaterns teater- och scenkonstchef Anna Takanen utnämner den till en framtida klassiker. Att det är många mellanmänskliga dramer på vårens repertoar är naturligt och roligt, anser hon. Relationer är en viktig förutsättning för regissörerna när de gör sina tolkningar av samtiden och samhället:

  – Det är också skådespelarnas mat – att få gestalta en härlig roll med en stor konflikt i förhållande till en annan människa. Relationer är teaterns kärna, säger Takanen.

  En annan omtalad bok som blir pjäs är Lena Anderssons "Egenmäktigt förfarande" om poeten Ester Nilsson kärlek och besatthet av konstnären Hugo Rask, och maktspelet dem emellan. På Scalateaterns scen i Stockholm spelas Ester Nilsson av Jessica Liedberg och Hugo Rask av Krister Henriksson.

  Kungliga Dramatiska Teatern har mer fokus på familjeförhållanden som i Thomas Bernhards "Ritter, Dene, Voss" och Eric Linklaters "Det blåser på månen" som båda handlar om syskonkärlek. Och "Försökskaninerna", sista delen i Marie-Louise Ekmans trilogi om sin dementa moder, spelad av Marie Göranzon och med musik av Benny Andersson.

  Även i Skåne blir det relationer. På Malmö stadsteater spelas Nobelprisbelönade Harold Pinters "Svek" och Helsingborgs stadsteater ger Charlotte Engelkes en lektion i kärlek i "Glädjen eller småprat i svartvitt" som handlar om Ingmar Bergman.

  Men allt är inte kärlek och familjeband. På landets teaterscener kommenteras också samtiden genom föreställningar om en västvärld i förfall, klimathot, jihadism och stad kontra landsbygd. Riksteatern turnerar runt i landet med en rad föreställningar under våren, varav flera handlar om miljön och klimathotet. Även på Göteborgs stadsteater är samtiden påtaglig. "How to hold your breath" är ett thrillerdrama om västvärldens kollaps, i "Alexandras odyssé" tar manusförfattaren Alexandra Pascalidou med publiken till krisens Grekland som spelplats för vår tids stora frågor, "Jihadisten" i regi av Johan Gry handlar om en ung mans radikalisering och i Paula Stenström Öhmans "Allt gott i världen" ställer världen oss till svars.

  2017 är också året då såväl Norrbottensteatern som Cullbergbaletten fyller 50 år. Norrbottensteatern i Luleå, som när den startades 1967 var landets första länsteater, firar det bland annat med en jubileumshyllning till publiken i form av "Mitt livs melodi" – en musikfylld föreställning med komiska betraktelser och tragiska livsöden. Cullbergbaletten i Stockholm firar bland annat med en jubileumsfest i april där verken "Eurydike är död" från 1968 av grundaren Birgit Cullberg och "Protagonist" av Jefta van Dinther visas.

  Till våren får scenkonsten plats i ett nytt museum. Scenkonstmuseet, som ligger intill Kungliga Dramaten i centrala Stockholm, invigs den 11 februari.

  I Blekinge fortsätter kampen för att finna fler ord för kärlek av scenkonstgruppen Pinamackorna, som tar sin föreställning ”200 ord för snö” på turné. Föreställningen är en del i ett större projekt som syftar till att hitta minst 200 nya ord för kärlek under året.

  – Jag blir alldeles överväldigad för vi har verkligen lyckats skapa ett engagemang här. Vi trodde att det skulle vara svårt att sätta sig ner och prata om kärlek med vitt främmande människor, men så har det inte alls varit, säger Emelie Trossö.

  Mer relationer blir det i Oskar Sternulfs dramatikerdebut ”Komma ut”, om en kille som möter både hat och kärlek från sin omgivning när han kommer ut som homosexuell, som gör en föreställning på Lokstallarna i Karlshamn 5/3.

  En och annan historisk tolkning blir det också, bland annat Regionteaterns ”Stenjätten” om människorna i Blekinges och Smålands gränsland, samt i riksteaterns ”Özz Nûjen är Richard III”, som är en fri tolkning av William Shakespeares pjäs. Özz Nûjen gestaltar själv samtliga roller i denna monolog om den maktgalne, manipulative och bittre engelska kungen. Föreställningen turnerar under våren med start i Varberg den 15 januari. Föreställningen spelas även i Blekinge.

  – En fantastisk pjäs som säger mycket om vår nutid och vår framtid. Anledningen till att jag gör pjäsen, är för att jag vill göra alla roller själv, för precis som Rikard III så är jag lika egoistisk och vill åt hela härligheten, helt själv! säger Özz Nûjen.

  En annan kunglighet som gestaltas är Kristian II i ”Den olycklige danske prinsen”, där dramatikern Margareta Skantze försökt ge en ny bild av den omstridde kungen. Monologen framförs av skådespelaren Johan Westermark.

  Fakta

  Tre anledningar att lämna länet

  Omtalat kärlekskrig som teater

  Förra våren var Ebba Witt-Brattströms skönlitterära debut "Århundradets kärlekskrig" en av de mest omtalade böckerna. I år blir berättelsen om ett 30-årigt äktenskap i upplösning både teaterföreställning på Kulturhuset Stadsteaterns scen i Stockholm och opera i Vattnäs konsertlada utanför Mora. Teaterföreställningen har premiär den 3/3.

  Ensamkommande utmanar moralen

  Pernilla och Joar lever ett drömliv när världen utanför börjar pocka på. De bestämmer sig för att göra en insats genom att ta emot en ensamkommande flyktingpojke. Mötet blir inte riktigt som de tänkt sig och de konfronteras med sina livsval och moraliska värderingar. "Allt gott i världen" har premiär på Göteborgs stadsteater den 7/4.

  Dramatisering av klimathotet

  I "Medan klockan tickar" av Riksteatern iscensätts klimathotet. Fyra dramatiker har intervjuat klimatforskare och dramatiserat deras berättelser. Vilka är deras tankar, förhoppningar och rädslor? Hur bör vi förändra vårt sätt att leva? Texterna är skrivna av Nina Tersman, Anders Duus, Dougald Hine och Jesper Weithz. Premiären blir i Lund 24/1.

  Visa mer...

  Fakta

  Tre anledningar att stanna kvar

  Historiska kungligheter får nytt liv

  Rikard III beskrivs som en maktgalen och manipulativ kung i Shakespeares pjäs, som nu har omtolkats fritt av Özz Nûjen i ”Özz Nûjen är Rikard III”. Spelas 26/1 i Sölvesborg. Kristian II, känd som Kristian Tyrann, porträtteras i Margareta Skantzes monolog ”Den olycklige danske prinsen” för första gången i Karlshamn 22/2 och Olofström 7/3.

  Berättelsen om Blekinge förr i tiden

  Dramatikern Jan Käll har grävt i Kronobergs och Blekinges arkiv för att skapa detta folklustspel – ”Stenjätten” - om människor från 1500-talet till i dag - i gränslandet mellan Sverige och Danmark och Småland och Blekinge. Arrangeras av Regionteatern Blekinge Kronoberg och urpremiär blir den 4/3 på Växjö teater. 18/4 spelas den i Olofström.

  Kampen för nya kärleksord drar vidare

  Pinamackornas ”200 ord för snö” hade premiär i Karlskrona strax innan nyåret, och ger sig nu ut på turné i samarbete med Regionteatern. Föreställningen, som blandar livemusik, dramatik och dans i flera olika scener för att beskriva och illustrera avsaknaden av ord för olika kärleksyttringar, spelas 9/3 i Ronneby. (BLT)

  Visa mer...

  Fakta

  Premiärer i vår (nationellt)

  Januari

  6 "Ritter, Dene, Voss", Dramaten, Stockholm

  12 "Figaros bröllop", Dramaten, Stockholm

  15 "Özz Nûjen är Rikard III", Riksteatern, turnépremiär Varberg

  19 "Nysningen", Uppsala stadsteater

  19 "Ur vattnets minne – Veden muistista", Riksteatern, Hallunda, Stockholm

  19 "Transaktion", Folkteatern Gävleborg, Gävle

  20 "How to hold your breath", Göteborgs stadsteater

  21 "Glada änkan", Kungliga Operan, Stockholm

  21 "Det blåser på månen", Dramaten, Stockholm

  24 "Medan klockan tickar", Riksteatern, turnépremiär Lund

  26 "The book of mormon", Chinateatern, Stockholm

  26 "Skogens konung", Västerbottenteatern, Skellefteå

  26 "Egenmäktigt förfarande", Scalateatern, Stockholm

  27 "Emil Jensen – Flyktpotatis", Riksteatern, turnépremiär Karlstad

  Februari

  3 "Bankdirektör Borkman", Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

  4 "Elektra", Göteborgsoperan

  4 "Nina – a story about me and Nina Simone", turnépremiär Lund

  4 "Som i en dröm", Uppsala stadsteater

  7 "Bra människor", Riksteatern och Östgötateatern, premiär Kalix

  8 "CO2lonialnation", Giron Sámi Theater

  10 "Alexandras odyssé", Göteborgs stadsteater

  10 "Billy Elliot – The musical", Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

  11 "Tänk om", Malmö opera

  11 "Försvinnandet", Dalateatern, Falun

  15 "Förklädd gud", Folkoperan, Stockholm

  17 "Sharon Eyal & Olivier Dubois", Kungliga Operan, Stockholm

  18 "Avsked", Unga Klara, Stockholm

  23 "Molnens bröder", Dramaten, Stockholm

  24 "Passion", Norrlandsoperan, Umeå

  24 "Allt som är värt", Riksteatern, Hallunda, Stockholm

  24 "Livläkarens besök", Malmö stadsteater

  24 "Maskeradbalen" (nypremiär), Kungliga Operan, Stockholm

  25 "Glädjen eller småprat i svartvitt", Helsingborgs stadsteater

  25 "Dissekering av ett snöfall", Östgötateatern, Norrköping

  27 "Dumma jävla mås", Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

  Mars

  3 "Århundradets kärlekskrig", Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

  4 "Hamlet", Folkteatern, Göteborg

  4 "Darling Dorotea", Västerbottensteatern, Skellefteå

  6 "Sånger från en inställd skilsmässa", Riksteatern, turnépremiär Haparanda

  6 "Paper plane", Riksteatern, premiär Göteborg

  7 "Hamlet", Teater Galeasen, Stockholm

  10 "The sexual contract", Unga Klara, Stockholm

  11 "Mitt livs melodi", Norrbottensteatern, Luleå

  11 "Svek", Malmö stadsteater

  11 "Det som är vårt", Örebro länsteater

  11 "Robin in the hood", Västmanlandsteater, Västerås

  14 Eldfesten 2017, Riksteatern, Stockholm, Göteborg och Malmö

  17 "Hemsöborna", Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

  17 "5114 dagar", Backa teater, Göteborg

  18 "Stilla liv", Dramaten, Stockholm

  18 "Här skulle vi leva, tillsammans", Folkteatern, Göteborg

  18 "Jenufa", Kungliga Operan, Stockholm

  22 "Jihadisten", Göteborgs stadsteater

  23 "The nether", Dramaten, Stockholm

  24 "Körsbärsträdgården", Göteborgs stadsteater

  25 "La Gioconda", Malmö opera

  25 "Ett dockhem", Helsingborgs stadsteater

  27 "Landet inuti", Riksteatern och Folkteatern Gävleborg, premiär Sandviken

  30 "Försökskaninerna", Dramaten, Stockholm

  April

  1 "Det var inte jag. Igen", Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

  4 "Kality", Riksteatern, premiär Stockholm

  4 "What will have been", Riksteatern och Circa, turnépremiär Östersund

  6 "Satyagraha" (nypremiär), Folkoperan, Stockholm

  7 "Allt gott i världen", Göteborgs stadsteater

  7 "Drömmen om Svansjön", Kungliga Operan, Stockholm

  21 "Fun home", Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

  26 "Löwensköldska ringen – trilogin", Uppsala stadsteater

  29 "Musikalen Pelle Erövraren – Den stora kampen", Helsingborg arena

  Maj

  6 "Den långa, långa resan", Kungliga Operan, Stockholm

  6 "Blod och eld", Malmö stadsteater

  6 "Aniara", Malmö opera

  6 "La Traviata", Göteborgsoperan.

  Fotnot: Inom kort publicerar BLT en lista med fokus på Blekinges kultur- & nöjeshändelser.

  Visa mer...