1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Helena Östlund får Lindgren-priset

Helena Östlund får årets Astrid Lindgren-pris på 100 000 kronor för sin bok "Joy och önskeburken". Östlund debuterade 1995 och har gett ut sammanlagt sex barnböcker. (TT Spektra)
Nyheter • Publicerad 14 november 2007

Helena Östlund får årets Astrid Lindgren-pris på 100 000 kronor för sin bok "Joy och önskeburken".

- Min bok är lite udda, jag trodde inte att jag hade någon chans att vinna. Jag är väldigt rörd, säger den 36-åriga författaren.

Helena Östlund debuterade 1995. Hon har gett ut sammanlagt sex barnböcker dels om Puck, tjejen som inte gillar sitt namn, och dels om den unge trummisen Jerker. "Joy och önskeburken" ges ut i dagarna och handlar om sjuåriga Joy som lever i en lite ovanlig familj.

- Boken handlar om den här familjens vardag, om att saker och ting väl aldrig riktigt blir som man tänkt sig. När handlingen börjar är sommarlovet slut, Joy ska börja första klass och oroar sig. Det blir självklart inte riktigt som hon tänkt sig, men ganska bra till sist ändå, säger Helena Östlund, från Västerås.

Rabén & Sjögrens Astrid Lindgren-pris firade 40-årsjubileum på Lindgrens 100-årsdag. Utmärkelsen, som inte ska förväxlas med det statliga Alma-priset, hade en liten ovanlig form jubileumsåret till ära - en anonym berättartävling avgjorde vem som skulle vinna. Juryn föll för Helena Östlunds berättelse. "Osentimentalt, drastiskt och allvarligt på ett osedvanligt roligt sätt", skriver de bland annat i motiveringen.

TT Spektra: Vad betyder en sån här utmärkelse?

- Det betyder jättemycket, det är en stor bekräftelse som föder inspiration. Man vill ju bli läst, dela med sig av det man skriver. Det här är en chans att nå ut, säger Helena Östlund.

TT Spektra: Vad har Astrid Lindgren betytt för dig?

- Väldigt mycket. Hon har ju lämnat spår i oss alla, det är helt otroligt hur hennes figurer lever i oss. Vi har väl alla lekt Pippi någon gång.

Förra årets mottagare av Astrid Lindgren-priset var Ulf Nilsson. (TT Spektra)

Fakta/Astrid Lindgren-priset:

+ Utmärkelsen, som delas ut varje år till en svensk författare inom barn- och ungdomsgenren, instiftades 1967 av Rabén & Sjögren till Astrid Lindgrens 60-årsdag. Första mottagaren av priset var Åke Holmberg, skaparen av "Ture Sventon"-böckerna.

+ Bland andra pristagare märks Lennart Hellsing, Maria Gripe, Barbro Lindgren, Kerstin Thorvall, Gunilla Bergström, Ulf Stark, Henning Mankell, Sven Nordqvist och Jujja Wieslander. Förra året vann Ulf Nilsson. (TT Spektra)

Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.