Kultur & Nöje

Annelie Henrysson: Kanske hinner du läsa boken i ett svep

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Potatislov, höstlov, skollov eller läslov. Kärt lov har många namn och väljer du den sista versionen kanske något av dagens lästips kan passa.

Ylvania - sagan om ljusbäraren" är ingen ny bekantskap för barnen, snarare blir det ett kärt återseende. Och det är riktigt gott att få veta vad som händer cirka tio år efter tv-äventyret i SVT med samma namn. Jag tycker att Ylva Hällen är en mycket behaglig tv-personlighet, det känns faktiskt också när jag läser hennes bok. Språket är mjukt, följsamt och rogivande.

Berättelsen handlar om Alba som bor med sina adoptivföräldrar. Om sina riktiga föräldrar vet hon inte så mycket, ingen vill prata om dem heller. En dag när Alba känner sig ensam kommer en budbärare från en annan värld, landet Ylvania där Alba en gång föddes. Nu måste hon återvända dit, där har magiska krafter.

Trots att berättelsen innehåller karaktärer som onda Master och människor som förvandlats till demoner blir sagan som sagt rofylld. Fantasifulla illustrationer blir pricken över i.

  Att pappa ska följa med till förskolan och hälsa på en hel dag, det är fest för Mallan. Ända fram tills hon upplever pappa som nästan störande, rentav pinsam.

  Mallan från "Den tråkigaste dagen" är tillbaka i ett nytt bilderboksäventyr, "Mallan, pappa och förskolan". Jonas Lindén skriver charmigt och roligt om enkla vardagssituationer både barn och vuxna känner igen sig i.

  Känslan, eller igenkänningseffekten, är lika påtaglig i Petrus Dahlins "Dataspelet". Villes föräldrar har förbjudit honom, ändå kan han inte låta bli att spela datorspelet "Ansiktet" när han är hemma själv.

  Att spelet kan vara skrämmande för ett barn tänker förstås inte Ville på när han smyger in i sin äldre brors rum för att spela.

  Men det är inte bara Ville som är bra på att smyga. På natten "smyger" sig spelet in i hans drömmar och snart förstår faktiskt Ville hur rätt mamma och pappa hade.

  Ola Lindholm från Karlshamn kom nyligen ut med sin andra och avslutande bok i serien "Drömfångaren - Kampen mot Samaael". Andy från "Odjuret vaknar" är tillbaka, mer än redo för att avsluta jakten på odjuren som skapats ur barns drömmar. Del ett slutade med en riktig cliffhanger, Andys slutstrid mot det värsta drömdjuret av alla Samaael låg i luften. Nu ska Andy, med fast hand om sitt silversvärd förgöra det onda.

  Det här är ett riktigt bra fantasyäventyr. Andy bär på mycket sorg från det förflutna, det skymtar igenom då och då, men i och med mötet med Isabells familj har Andy fått både kraft och lust att kämpa. Framför allt för att han kan göra det tillsammans med någon.

  Skönt att lovet är flera dagar så att du nästan hinner läsa boken i ett svep.