Kultur & Nöje

Annelie Henrysson: Bland troll, paddofanter och lejon

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

I dag har jag läst debuter skrivna av två Blekingekillar. Och ger dig chansen att vinna en bok.

Ola Lindholm, från Karlshamn och känd bland annat från Wild Kids i SVT, har skrivit en bok som börjar med en varningstext. Där får vi veta att det här kan bli både otäckt och läskigt.

Texten är på sin plats, äventyret som väntar för den unga läsaren är både sorgligt och otäckt, även om hoppet bitvis strålar igenom.

Lille Andy förlorar sina båda föräldrar i en svår bilolycka. Andy står plötsligt ensam i världen och placeras på fosterhem. Tiden där blir svår, till slut bestämmer sig Andy för att rymma.

  Efter en tid i ensamhet stöter han på ett udda par människor. En flicka som heter Isabell och en man som heter Papi. De hör till en familj som är drömfångare, de tar helt enkelt hand om otäcka djur som skapats i barns drömmar.

  Det värsta djuret, som ännu inte är fångat, verkar ha fötts ur just Andys drömmar.

  Ola Lindhoms "Odjuret vaknar" är en fantasifull saga, både sorglig, lite gripande och nagelbitarspännande. Den slutar med en jobbig cliffhanger så nu väntar jag med spänning på uppföljaren.

  Daniel Karlsson, från Nättraby utanför Karlskrona, har nyligen släppt två böcker för de mindre barnen. I "Bröderna troll flyttar hemifrån" flirtar han vilt med sin hemmapublik då han väljer att placera trollens hem i den djupa Blekingeskogen. Bröderna Trall, Trull och Trill ska bygga varsin egen bostad men misslyckas ganska brutalt. Efter några förmanande ord från mamma och pappa går det bättre - och bröderna inser att om de samarbetar och hjälps åt blir deras nya boenden både hållbara och bra.

  Det är en underhållande saga, bra matchad med illustrationer av Jonas Olsson.

  Bok numer två heter "Hjälp! Ett lejon har ätit upp mamma och pappa!". I den här boken skiner mycket av Daniel Karlssons humor igenom, det är små detaljer i kombination med illustratören Pekka Strandroths bilder som gör att man får dra på smilbanden både en och två gånger.

  Berättelsen handlar om att vara rädd och att faktiskt våga konfrontera sig med det som man är rädd för. I det här fallet är Daniel, som boken handlar om, rädd för ett konstigt ljud på natten. Han tror att det är ett lejon, men i stället för att vara rädd och ensam kvar i sängen bestämmer han sig för att söka reda på vad det är som skrämmer honom.

  VINN DANIELS BÖCKER

  Daniel Karlsson låter mig tävla ut hans båda böcker. Jag har fått tre exemplar av varje, för att vinna behöver du kunna svara på följande fråga: Daniel Karlsson är inte bara barnboksförfattare utan även programledare i SVT:s Barnkanalen. Vad heter hans program?

  Skicka ditt svar samt kontaktuppgifter till mig på mejl annelie.henrysson@blt.se alt vykort Annelie Henrysson, Blekinge Läns Tidning, Ronnebygatan 28, 371 89 Karlskrona. Senast den 3 juni vill jag ha ditt svar.