Kristianstad

Flicka till sjukhus efter hundattack – tvingades använda stekjärn

Åhus Artikeln publicerades
Ambulansutryckning. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ambulansutryckning. Arkivbild.

En 13-åring blev under fredagen biten av en hund i Åhus. Bitskadorna blev så allvarliga att hon fick föras till sjukhus med ambulans.

Hunden ville inte släppa taget när den väl börjat bita den 13-åriga flickan som var i sällskap med en annan flicka i tioårsåldern. Händelsen utspelade sig i Åhus under fredagen.

Enligt polisens uppgifter är det en hund av blandrastyp.

Ett par som befann sig i närheten blev vitten till delar av attacken. De beskriver hunden som av rasen Malinois och jättestor, gigantisk.

– Det var vid kvart över tre-tiden. Vi hör fruktansvärda skrik, barnskrik i ren och skär förtvivlan. Vi ser att den här 13-åringen ligger på gräsmattan och blir i princip uppäten av den här hunden. Tioåringen kämpar och skriker för att rädda sin kompis.

– Dessa små flickor. Så heroiska. Det var en mardröm. De skrek för sina liv.

En man kom förbi och släppte, enligt paret, allt han höll i och försökte med alla medel få undan hunden från flickan men utan att lyckas.

– Det var så fruktansvärt obehagligt, ett trauma, så jag vågade inte kasta mig in i det hela. Jag skriker, säger Åhusbon som blev vittne till dramat.

Ytterligare en person som blivit uppmärksam på vad som håller på att ske hoppade över häcken och sprang fram till flickorna och tog, enligt vittnet som Kristianstadsbladet pratat med, tag i hunden och försökte vrida loss greppet om flickan. Det lyckas inte. Då sprang personen in och hämtade en gjutjärnspanna och slog hunden två gånger.

– Den släpper ändå inte, säger vittnet. Först vid tredje slaget släpper han och springer iväg.

Den skadade flickan drogs in i en hall i närheten och ambulans tillkallades. Flickans skador beskrivs av vittnet som betydande.

– Det här barnet hade inte klarat sig om vi inte varit i närheten. Hon var biten i ljumsken och i hela högerarmen.

Vittnet säger att hon inte kan förstå hur barn tillåts vara själva med ansvaret för en sådan stor hund.

Enligt Magnus Lautin, inre befäl vid polisen i Kristianstad, har en förundersökning om vållande till kroppsskada inletts, men det finns ingen skäligen misstänkt person.

– De faktiska omständigheterna är att en flicka blivit biten av en hund. Det är ingen lösspringande hund.

Vad vet man om flickans skador?

– Hon har ett bett i armbågsleden enligt uppgifter som initialt kommer från sjukvården är det en öppen fraktur. Och sedan är det mindre sårskador i handen och i lår.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.