1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Varslad: "Alla är väl värda en andra chans"

I går kom Karlskrona kommun med beskedet att man varslar åtta anställda inom äldreomsorgen i Karlskrona. Enligt kommunen beror det på att de anställda satt i system att fuska med arbetstiderna.
Nu väljer några av de varslade att ta bladet från munnen.
– Alla är väl värda en andra chans, säger en av dem till BLT.
Karlskrona • Publicerad 17 juli 2014

De anställda erkänner fusk men i mycket mindre omfattning än vad kommunen påstår. Kommunen menar att det rör sig om 60 arbetstimmar där de åtta anställda avvikit från ordinarie schema med full lön, medan de anställda påstår att det rör sig om max tre timmar totalt per person.

De bedömer kommunens straff som helt opropotionerligt och att en utskällning vore en mer passande åtgärd.

– Då hade jag aldrig gjort det igen, säger en av de anställda till BLT.

– Vi har arbetat underbemannat och kämpat på som sjutton. Vi har fått jättefina lovord från anhöriga och har utmärkt oss i tester.

De anställda får även stöd från fackligt håll. Ordföranden för fackorganisationen Kommunal Sydosts sektion i Karlskona, Maria Wanner, berättade i går för BLT att man inte är överens med arbetsgivaren om varslen utan hoppas kunna förändra beslutet.

– Vi från kommunal är aldrig överens med arbetsgivaren i sådana här lägen, utan hoppas på att kunna förändra beslutet, sade hon.

I det pressmeddelande som Karlskrona kommun skickade ut i går skrev man att tar mycket allvarligt på vad som hänt. En utredning om fusket har pågått sedan årsskiftet.

– De äldre har inte fått den service och omsorg de har rätt till, menade en besviken Martin Olsson, chef för äldreförvaltningen.

Enligt Martin Olsson ska ingen av de boende ha kommit till skada av frånvaron. Däremot har städning och social tid blivit lidande.

Detta påståendet tillbakavisar de anställda.

– Det har inte gått ut över några brukare eller några insatser.

Christoffer Robertsson/Charlotte Rydberg

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.