Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

TV: Ett riktigt gnagar-år i år

Det syns ovanligt mycket ekorrar i Blekinge i år. Flera experter tror att orsaken är att de har gott om föda.
Karlskrona • Publicerad 8 augusti 2020
Ekorrar tycker om ekollon, men äter också bland annat mossa, lav och bark.
Ekorrar tycker om ekollon, men äter också bland annat mossa, lav och bark.Foto: Andreas Blomlöf

Zoologen Peter Nilsson på Naturhistoriska riksmuseet bekräftar att 2020 har varit ett bra år för ekorrar.

– Det har varit funnits många tre år i rad, och det är väldigt ovanligt. Det finns också gott om ekollon och det gillar ekorrarna, säger Peter Nilsson.

Annons

Mycket ekollon innebär också att det finns mycket skogsmöss, vildsvin och gnagare i skogen.

– Den milda vintern kan ha gynnat blombildningen hos eken i vildpollineringen, och mycket ekpollen ger mycket ekollon. Pollen blåser ju runt, och är det en regnfattig vår ökar pollineringen, säger Arne Anderberg, professor i botanik vid Naturhistoriska riksmuseet.

Här saknas innehåll

Han har själv sett mycket ekorrar i år, men tror inte att fler ekollonen är den enda anledningen.

– Snarare att de klarar sig bättre om det är milda vintrar, och vi har ju haft en serie sådana. Ekorrarna kan ha gynnats av det och lättare fått tag i föda när det varit barmark som vi hade i vintras. Får ekorren lättare tag på mat är chansen att överleva bättre, säger Arne Anderberg.

Ekorrjakt var vanligt på 1700-talet och var en av Sveriges stora exportvaror. Peter Nilsson berättar att frågan om ekorrjakt åter har lyfts i samband med att antalet ökat.

– Förr var det ett hotat djur eftersom det var så populärt med ekorrjakt, säger Peter Nilsson.

Ekorren

En omtyckt gnagare

Den röda gnagaren kan bli upp till 18 år gamla. Honan föder ungar från mars till september, och kan få upp till tre kullar med som mest åtta ungar i varje.

Antalet ekorrar kan variera kraftigt mellan åren. Ett hyggligt normalår beräknar man att det finns cirka 200 000 stycken i landet. Variationen beror på födotillgången som exempelvis granfrön, ekollon och hasselnötter.

Ekorrar är framför allt växtätare. Bär, ollon och gröna växter ingår i dieten. På hösten samlar de ollon och andra nötter för att lagra inför vintern.

Ekorren är en bra klättrare och har spetsiga, böjda klor med fem tår på fram- och baktassarna. Den långa, yviga svansen används som balansstång och kommunikationsmedel men reglerar även kroppsvärmen.

Källa: naturochtradgard.se

Julia HagströmSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons