SD-politiker hyllar Syriens diktator

Karlskrona Artikeln publicerades
Från Paul Cederholms Facebook-sida.
Foto:Skärmdump
Från Paul Cederholms Facebook-sida.

Sverigedemokraten Paul Cederholm hyllar Syriens diktator Bashar al-Assad på sociala medier. Det visar en granskning som sajten Inte rasist men... har gjort.

Sverigedemokraten Paul Cederholm sitter i kommunfullmäktige i Karlskrona och i drift- och servicenämnden. Nu har han granskats av nätsajten Inte rasist men..., IRM, efter uppmärksammade inlägg på sociala medier.

Enligt IRM har politikern spridit syrisk propaganda under ett halvårs tid. Exempel på Cederholms inlägg är att han misskrediterar de rapporter som pekar på att den syriska regimen använt gas mot den egna befolkningen.

I många inlägg har han dessutom hyllat den syriske diktatorn Bashar al-Assad och hans fru. Till exempel kommenterar han en film med Assad med orden ”så talar en riktig ledare”. Cederholm har även Assads fru som omslagsbild på Facebook.

  BLT når Paul Cederholm som skrattar åt IRM:s granskning.

  – Jag vet vad deras roll i samhället är och att en kommunpolitiker har ett intresse för Syrien är ingen stor grej. Fråga statsminister Löfven om varför han inte kallar Kina för diktatur i stället.

  – Jag har fått smisk för detta överallt från folk som är okunniga. Till exempel finns det inga bevis för vem som använde kemgasen mot den syriska befolkningen, fortsätter han.

  Paul Cederholm säger också att han har en helt annan bild av Syrien än övriga medier.

  – Men jag använder mig av källor som är på plats i Syrien och som talar om en helt annan bild än den som förmedlas i svenska medier. Jag har syriska vänner som också är irriterade på den ensidiga bilden som framförs.

  Står ditt parti bakom dina uttalanden?

  – Jag har inte sökt stöd i partiet för detta. Det här är bara mitt eget intresse som jag har haft sedan sex år tillbaka och som jag har pratat med mina syriska vänner om.

  Vad har du fått för reaktioner från partikamrater?

  – Jag har fått båda delarna. Det finns de som vet om det jag skriver om och de som inte vet. Men det är bara fotfolk i partiet som har kommenterat, inga chefer eller så.

  Ulf Bjereld som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och socialdemokrat har tagit del i Paul Cederholms inlägg och säger att det är häpnadsväckande att en folkvald politiker i Sverige okritiskt hyllar Syriens diktator Bashar al-Assad.

  – Det råder inget som helst tvivel om att Assad bär ett tungt politiskt och personligt ansvar för det våld och de flagranta brott mot mänskliga rättigheter som präglar situationen i Syrien i dag, säger han.

  – Jag vet inte om Paul Cederholms kommentarer är en följd av sällsynt dåligt omdöme eller en total brist på elementär källkritik. Men jag har svårt att se hur han med bevarat förtroende skulle kunna behålla sina politiska uppdrag, fortsätter Ulf Bjereld.

  Så här kommenterar Tomas Brandberg, politiskt sakkunnig SD, Cederholms agerande:

  – Jag kan egentligen inte uttala mig om det eftersom jag inte hanterar utrikesfrågor. Det jag kan säga är att jag tror att han kommer att få problem och jag har svårt att tro att fler i partiet skulle ställa sig bakom hans ställningstagande.

  Christopher Larsson, gruppledare för SD i Karlskrona, vill inte uttala sig.

  – Vad Paul Cederholm skriver på sin privata Facebooksida får stå för honom, det är inget partiet står bakom. Det jag har kommunicerat till mina politiker är att du aldrig någonsin är privat och det vet han om.

  Här kan du läsa hela IRM:s granskning.