Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så vill partierna arbeta med integration:

Blekinge • Publicerad 4 juli 2018

1. Vilken är den viktigaste förändringen som ditt parti vill göra när det gäller migrationspolitiken?

Annons

2. Ska det vara tvingande för kommunerna att solidariskt dela på flyktingmottagandet?

3. Vad ska vara huvudlinjen när flyktingar söker asyl i Sverige, tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd?

4. Hur vill ditt parti underlätta för nyanlända i Blekinge att komma i arbete?

Socialdemokraterna:

1. Skapa ordning och reda på mottagandet i Sverige och i Europa. Vi ska stå upp för asylrätten men vi kan inte ha villkor som skiljer sig i väsentliga delar från resten av EU.

2. Ja, det tycker vi och det är numera också beslutat i riksdagen. Vi vill även att samma princip ska gälla inom EU, att alla länder tar sin del av ansvaret.

3. Vår principiella hållning är att det ska vara permanenta uppehållstillstånd. Detta är en fråga som vi driver hårt inom EU. Men vi måste bli överens inom EU om detta, situationen 2015 visade att det inte är hållbart att vi har en linje och resten av EU har en annan.

4. Den som är ung och saknar gymnasieutbildning ska utbilda sig. För den som är äldre och inte har tillräcklig utbildning ska det finnas etableringsjobb eller extratjänster. Vi ska även jobba aktivt med att matcha den kompetens de nyanlända har med de behov som finns på arbetsmarknaden.

Moderaterna:

1. Vi moderater vill ha flyktingpaus tills integrationen fungerar fullt ut. Sverige behöver en stram migrationspolitik. De som inte respekterar våra svenska lagar och regler ska inte få sin asyl prövad, utan direkt tvingas lämna landet. De som fått avslag måste lämna landet så att inte det nya skuggsamhället biter sig fast.

Annons

2. Nej.

3. Tillfälliga uppehållstillstånd. Vi moderater vill införa nationella flyktingkvoter på EU-nivå där man söker asyl vid EU:s gränser och inte i varje enskilt land.

4. Vi moderater kommer att införa integrationsplikt. Det måste finnas krav på nyanlända att själva göra sig anställningsbara, lära sig svenska språket och förstå hur vårt svenska samhälle fungerar. Vi moderater vill införa bidragstak, det ska alltid löna sig att arbeta. Vår välfärd bygger på att alla arbetar och betalar skatt.

Liberalerna:

1. För oss liberaler är rätten att söka asyl central. När många människor är i behov av hjälp ska vi fokusera på dem som ha skyddsskäl. Den som vid prövning visar sig sakna skyddsskäl ska inte stanna kvar i Sverige. Vi ser ett behov av arbetskraftsinvandring så att svenska företag kan anställa specialister för att hävda sig på den internationella marknaden.

2. Ja, på samma sätt som vi behöver en tvingande solidarisk fördelning av flyktingar mellan EU:s länder är det rimligt med motsvarande reglering mellan Sveriges kommuner.

3. Tillfälliga uppehållstillstånd.

4. Integration går genom svenskkunskaper och jobb och den som vill få samhällets ekonomiska stöd måste lära sig svenska, utbilda sig och ta ett jobb. Fler kvinnor måste komma i arbete och lära sig svenska. Deltagandet i SFI måste öka och SFI ska organiseras så att den bättre kan kombineras med arbete och praktik. Genom vuxenutbildning till bristyrken ska nyanlända som har tidigare utbildning från sina hemländer snabbt få jobb. Ett bra exempel på det är utbildningen med jobbgaranti till vårdbiträde som Vuxenutbildningen och äldreförvaltningen i Karlskrona genomför. Vi vill införa inträdesjobb - enkla arbeten - för att öppna arbetsmarknaden för dem som har låg eller ingen utbildning från hemlandet. Genom ett första arbete med lägre lön får man lära sig ett yrke och träna svenskan. Inträdesjobb kan till exempel finnas inom servicesektorn.

Miljöpartiet:

Annons

1. Vi vill att alla EU-länder tar sitt ansvar att ta emot människor på flykt. Sverige har en viktig roll för att säkerställa att EU också värnar asylrätten. Miljöpartiet kommer också att arbeta för humanism när de tillfälliga begränsningar i svensk flyktingpolitik som infördes 2016 upphör. Vi vill ge familjer rätt att återförenas och säkerställa att den som är svårt sjuk eller särskilt utsatt ska få möjlighet att stanna i Sverige.

2. Ja, alla kommuner ska ta emot nyanlända.

3. Miljöpartiet vill att den som behöver skydd här ska få permanent uppehållstillstånd. Vi anser att permanenta uppehållstillstånd är viktigt för flyktingars trygghet och för att snabba på etableringen. I EU-förhandlingarna arbetar vi därför för att möjligheten till permanent uppehållstillstånd ska finnas kvar, men de flesta andra länder är motståndare till detta. Det är därför osäkert hur Sveriges möjligheter att återgå till att bevilja permanenta uppehållstillstånd kommer att se ut framöver.

4. Vi vill satsa på en utökning av antal platser på SFI där man idag måste stå i kö innan man kan börja studera. Det är också viktigt att det finns möjlighet att anpassa SFI-undervisningen så att den går att kombinera med till exempel föräldraledighet eller andra studier. Många nyanlända kommer med mycket goda yrkeskompetenser från sitt hemland och samverkan mellan arbetsförmedling och kommunerna i så kallade snabbspår kan få fler att matchas mot de yrken som man redan har kompetens och utbildning i. Många har också erfarenhet från att driva egna företag i sitt hemland. Vi tycker att kommunerna ska ge stöd och introduktion kring hur man driver företag här, så att fler kan etablera sig som entreprenörer även i Sverige.

Centerpartiet:

1. Sverige behöver en långsiktigt hållbar migrationspolitik som bygger på en kombination av medmänsklighet och ordning och reda. Därför behövs en blocköverskridande uppgörelse. Vi behöver också se till så att vi har ett bra mottagande och att kostnaderna för mottagandet minskar. Vi behöver underlätta arbetskraftsinvandring, motverka utanförskap och otrygghet, stärka integrationen, korta handläggningstider, förbättra rättssäkerheten. Asylrätten och familjeåterförening ska värnas. Resurser ska i större utsträckning riktas mot de mest utsatta, såsom kvotflyktingar. Rätten till skydd är viktigare än tillgång till alla välfärdsförmåner. EU ska ta gemensamt ansvar med jämnare fördelning av flyktingar. Ge kommunerna större makt över flyktingmottagandet.

2. Ja, men det ska vara utrymme för en stor flexibilitet. Det finns till exempel kommuner som vill och har möjlighet att ta emot fler än de kvoter som satts upp.

3. Det här behöver regleras i en bred politisk uppgörelse. Permanenta uppehållstillstånd bör vara huvudlinjen, men speciella omständigheter kan uppstå som kräver undantag.

4. Centerpartiet vill se effektiva snabbspår till utbildning och jobb. För att fler ska jobba är det viktigt att ta vara på, utveckla och bygga vidare på nyanländas kompetenser och erfarenheter. Vi vill införa inträdesjobb, en ny anställningsform som innebär att nyanlända samt ungdomar utan gymnasieexamen ges möjlighet att ta ett arbete till 70 procent av gällande ingångslön samtidigt som inga socialavgifter behöver betalas av arbetsgivaren. Anställningen gäller maximalt i tre år. För att fler ska få chansen att försörja sig som företagare måste företagsklimatet förbättras. Vi vill införa ingångsföretag, en ny företagsform med ett minimum av regelkrångel där man schablonbeskattas och slipper komplicerad administration. Flyttat etableringsansvar från Arbetsförmedlingen till kommuner och civilsamhälle krävs för att få en bättre fungerande etablering.

Vänsterpartiet:

Annons

1. Att skapa lagliga, säkra vägar in i EU. I dag tvingas många betala dyrt, ibland med sitt liv, för att sätta sig på livsfarliga gummibåtar över Medelhavet. Detta sker därför att det inte finns några lagliga, säkra vägar att söka asyl. Att skapa möjligheter att söka asyl utanför EU hade räddat många liv.

2. Ja, det skall vara ett solidarisk mottagande inom Sverige såväl som inom EU. Det är inte rimligt att ett fåtal kommuner eller ett fåtal länder tar ett ansvar medan andra inte gör det. Det är viktigt för att de personer som beviljas asyl skall ges en rimlig chans att kunna komma in i samhället och för kommunerna för att kunna ordna med bostäder och skola på ett bra sätt.

3. Huvudlinjen bör vara permanenta uppehållstillstånd. Det är viktigt att känna trygghet och det gör man inte när man får ett tillfälligt uppehållstillstånd. För att våga satsa på utbildning och att lära sig språket, att starta något eget och att bilda familj så måste man veta om hur ens framtid kan se ut, inte bara de närmsta fåtal åren.

4. I Landstinget Blekinge har vi startat Snabbspår för personer med vårdkunskap och det är ett bra exempel på vad vi gjort. Vidare vill vi se till att stärka utbildningarna inom gymnasiet och yrkesvux så att fler personer kan matchas mot de jobb som finns lediga i dag.

Sverigedemokraterna:

1. Förändra asyllagstiftningen så att Sverige endast ska ta emot asylsökande från våra grannländer och stoppa allt asylmottagande så länge Sveriges närområde är säkert, samt begränsa flyktingmottagandet till en mindre mängd flyktingar som uppfyller kraven i FN:s flyktingkonvention och som endast beviljas tillfälliga uppehållstillstånd under den period som de livshotande konsekvenserna av den konflikt eller naturkatastrof man har flytt ifrån varar.

2. Nej, kommunerna ska ha rätt att få vara självbestämmande.

3. Tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudlinjen och praxis.

4. Kommunen ska kräva språktest samt prov i svenskt samhällsliv. Sedan vill vi underlätta för folk att komma i arbete på samma sätt oavsett vilket ursprung man har. Det handlar först och främst om att avskaffa ineffektiva arbetsmarknadsåtgärder som nystartsjobb, etableringsanställningar och introduktionsjobb och i stället satsa på småföretag genom utvidgat starta eget-bidrag, minskat sjuklöneansvar, sänkt arbetsgivaravgift och en djuplodad industristrategi. Dessutom vill vi plocka bort långa byråkratiska processor för företag som vill utvidga eller etablera sig i länet. Blekinge har alla förutsättningar, men saknar rätt politik.

Maria GisselquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons