Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rektorn på Sunnadalskolan: "Att arbeta här har förändrat mig"

Ulla Ståhl är rektor för skolan där 98 procent har utländsk bakgrund. Dit många kommer utan att vare sig kunna läsa eller skriva, men fortfarande ska bli godkända på samma villkor.– Att jobba här har berikat livet på ett sätt jag aldrig trodde var möjligt.
Karlskrona • Publicerad 24 december 2013
Trygghet. 98 procent av eleverna på Sunnadal har utländsk bakgrund. "Många av våra barn är trasiga, då är det oerhört viktigt att skolan står för trygghet och fyrkantighet", säger rektor Ulla Ståhl.
Trygghet. 98 procent av eleverna på Sunnadal har utländsk bakgrund. "Många av våra barn är trasiga, då är det oerhört viktigt att skolan står för trygghet och fyrkantighet", säger rektor Ulla Ståhl.Foto: Hanna Franzén
Stärka självförtroendet. "Vi är noga med att berätta för barnen att vi väljer att jobba här, med dem. Att vi är här för att vi vill att det ska gå bra för dem. Sådant behöver mina elever höra", säger Ulla Ståhl, rektor på Sunnadalskolan.
Stärka självförtroendet. "Vi är noga med att berätta för barnen att vi väljer att jobba här, med dem. Att vi är här för att vi vill att det ska gå bra för dem. Sådant behöver mina elever höra", säger Ulla Ståhl, rektor på Sunnadalskolan.Foto: Hanna Franzén

Från sitt arbetsrum har hon full koll på Sunnadalskolans skolgård. Det var ett av kraven till arkitekten som planerade den nya byggnaden i slutet av 90–talet.

– Jag vill se eleverna.

Annons

Det var då eleverna från Nättraby försvann och därmed den naturliga mixen. Behoven hos barnen som stannade kvar blev tydligare.

En skola behöver dragare, starka elever som drar med sig de svagare eleverna.

– Politikerna sa till mig att göra skolan attraktiv för att locka hit svenska elever. Jag glömmer det aldrig, det är något jag bär med mig hela tiden.

Det var också då hon bestämde sig för att skolan skulle bli bra för alla barn som går här. För hela området.

Det var då hon valde att se skolans drygt 40 nationaliteter som en tillgång och de runt 28 olika språken som en möjlighet.

– Då pratade man om Sunnadalskolan i moll. Jag ville vända det till något positivt.

Nu har snart 18 år gått och Ulla Ståhl ångrar aldrig att hon valde Karlskrona och Sunnadalskolan när flyttlasset lämnade Skåne.

– Att jobba här har förändrat mig och mina värderingar. Det vore kanske enklare att jobba på en annan skola, men att få ta del av andra människors livsöden har gjort något med mig. Jag brinner för de här barnen.

Hösten har varit hektisk. Nästan varenda vecka har skolan tagit emot nya barn, framför allt från Syrien. Barn som sett saker barn inte ska behöva se. Som har mycket i bagaget, men saknar språket.

– Sverige, och definitivt Karlskrona, är dåliga på att ta hand om de krigstrauman som dessa barn bär på och som de måste få ut. Just nu är det tufft.

Annons

Utmaningen ligger i att motivera de omotiverade. De som lever i utanförskap i ett segregerat område som Kungsmarken. Ulla Ståhl ser sin skola som rösten för hela området. En bra skola är bra för Kungsmarken, resonerar hon.

– Det är oerhört viktigt att någon står upp för invånarna här. Skolan betyder mycket för området, det märker jag varje dag.

Som när gamla elever kommer och hälsar på eller stoppar henne på stan för att få en kram. Tacksamma föräldrar som ser sina barn växa på Sunnadalskolan.

– Det är där jag hämtar energi. Genom att träffa barnen och se deras glädje. Då vet jag att det är värt att fortsätta.

Namn: Ulla Ståhl

Ålder: 60 år

Familj: Man, två vuxna döttrar och två barnbarn.

Bor: Nättraby

Yrke: Rektor på Sunnadalskolan sedan 18 år.

Intressen: "På somrarna seglar jag och jag gör två till tre utlandsresor per år. Umgås gärna med vänner och familj."

Detta visste du inte om Ulla Ståhl: "Jag har besökt alla världsdelar utom Sydamerika."

Maria Gisselquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons