Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Regeringen vill ha makt att fatta snabba beslut om corona

Regeringen vill snabbt kunna fatta beslut om coronarelaterade åtgärder – detta utan att först få riksdagens godkännande.
Det skulle vara de mest långtgående maktbefogenheterna för en regering sedan andra världskriget.
Sverige • Publicerad 4 april 2020
STOCKHOLM 20200302
Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) under en pressträff efter ett möte med de berörda myndigheterna och ett möte i regeringskansliets krishanteringsråd med anledning av coronaviruset.
STOCKHOLM 20200302 Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) under en pressträff efter ett möte med de berörda myndigheterna och ett möte i regeringskansliets krishanteringsråd med anledning av coronaviruset.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– För Sverige skulle detta vara unikt, säger Mark Klamberg, professor i folkrätt.

Det kan handla om att begränsa folksamlingar, stänga ned hela köpcentrum eller införa begränsningar för transporter – åtgärder som snabbt måste till för att begränsa smittspridningen i samhället.

Annons

Nu vill den svenska regeringen tillfälligt få utökade maktbefogenheter och kunna fatta den här typen av beslut utan att först låta lagförslagen gå igenom riksdagen, vilket Expressen avslöjat.

TT har bett om en intervju med socialminister Lena Hallengren (S) som fått frågan på sitt bord, men enligt hennes pressekreterare vill hon inte lämna några kommentarer förrän det finns ett färdigt lagförslag.

I många länder finns en generell bestämmelse om undantagstillstånd som gäller både vid krig och i fredstid. En sådan bestämmelse finns också i svensk grundlag, men gäller bara vid krig.

I Sverige har vi i stället valt att ändra i varje enskild lag för att anpassa dem till kristillstånd. En anledning till att den vägen valts är att man vill förhindra maktmissbruk.

– Det förutsätter att man i förväg förutser vilka kriser som kommer och vilka regler som måste finnas på plats. Visst har man tänkt på epidemier i förhand, men det är först när det slår till som man vet om det håller. Då har väl tanken varit att man kan ändra lagarna efterhand, men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra, säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

I Norge har en liknande lag trätt i kraft, som Mark Klamberg anser att vi i Sverige kan inspireras av. Bland annat att lagen är tidsbegränsad, vilket den också ser ut att bli i Sverige. Enligt Expressen vill regeringen att den nya lagen ska gälla tre månader. I Norge får lagen bara användas till coronarelaterade åtgärder, vilket också skulle bli fallet i Sverige.

"Det förbereds en lagrådsremiss med förslag om en lag med ett bemyndigande som tillfälligt ska ge regeringen ökade möjligheter att snabbt kunna vidta vissa coronarelaterade åtgärder", sade statsekreterare Maja Fjaestad (S) i en skriftlig kommentar till TT under fredagen.

Moderaterna kräver att riksdagen ska kunna pröva regeringens beslut i riksdagen i efterhand, och om riksdagen då säger nej ska beslutet sluta gälla. Viktigt är också att det är just riksdagen som aktiverar lagen, anser Mark Klamberg.

– Det här kan ju sätta ett prejudikat där det kan vara andra typer av kriser och där risken för maktmissbruk kan vara större. Så det är viktigt att riksdagen är det organ som ger regeringen denna makt, vilket man gör med en lag, och att riksdagen även kan ta tillbaka beslut, säger han.

Erika Nekham/TT

Simone HansenSkicka e-post
TT/BLT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons