Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Omtvistat magasin från 1700-talet blir sophus och förråd

Behandlingen av de båda 1700-talsmagasinen i Kalvhagen ansågs äventyra Karlskronas världsarvsstatus.
Nu närmar sig restaurering för den överlevande 300-åringen – och förvandling till miljörum och cykelförråd. Men annars flyttas det inte från fläcken.
Karlskrona • Publicerad 16 mars 2019 • Uppdaterad 19 mars 2019
Det kvarvarande magasinet från 1700-talet på Arivd Nilssonsgatan ska restaureras med start under våren – och förvandlas till miljörum och cykelförråd.
Det kvarvarande magasinet från 1700-talet på Arivd Nilssonsgatan ska restaureras med start under våren – och förvandlas till miljörum och cykelförråd.Foto: Marcus Palmgren

– Exakt när vi drar i gång vet jag inte, men arbetena ska göras under 2019 och vi hoppas kunna göra det huvudsakligen under sommarhalvåret när det är bäst väder.

Det säger arkitekt Per Lewis-Jonsson som leder projektet i kvarteret Gulin i Kalvhagen, där tre nya fyravånings-huskroppar för ett 50-tal lägenheter ska uppföras intill det berömda, faluröda magasinet.

Annons

Numera står det ensamt och alena. Hösten 2015 revs den norra grannen – bedömd som bortom rimlig räddning. Tidigare hade länsstyrelsen givit upp kampen om att byggnadsminnesförklara dem båda på grund av samarbetsproblem med fastighetsägaren.

bild 1/8

Och den styvmoderliga behandlingen av packhusbyggnaderna i det gamla skeppshandelskvarteret, uppförda av köpman Arvid Nilsson i början av 1700-talet, fick Unesco att reagera. Karlskronas världsarvsstatus var under lupp.

Det handlade trots allt om ett par av stadens äldsta civila träbyggnader som till och med överlevt den stora branden 1790.

I höstas gjordes till slut ett förslag till åtgärdsplan gällande restaurering av det kvarvarande magasinet.

– Det kommer vi att följa, och Blekinge museum kommer att ha antikvarisk kontroll över projektet, så att allt görs med rätt material och metoder, säger Per Lewis-Jonsson.

Magasinet bedöms vara i förhållandevis gott skick, trots allt. Restaureringen har tidigare beräknats till 1,3 miljoner kronor, och länsstyrelsen kommer att bidra med ungefär hälften – max 681 600 kronor.

– Det är egentligen fantastiskt att skicket är så pass gott med tanke på byggnadens ålder. Men det är en enkel, gedigen byggnad, med enkla material och enkel konstruktion. Det ska bli kul att få till stånd det här. Och samtidigt är det roligt och väldigt viktigt att det inte blir en museal byggnad, utan det får ett innehåll och en funktion.

Magasinet ska användas för bostadsbebyggelsen. En del av den ska förvandlas till miljörum, en annan till cykelförråd.

– Det är ett centralt bostadsområde, så det kommer att behövas mycket cykelparkering, tänker vi, säger Per Lewis-Jonsson.

bild 1/4
I en tidig plan skulle magasinet tillfälligt flyttas för att få en sockel och garagedel under sig. Men så kommer det inte att bli. Det blir kvar på platsen vid hörnet  Spårgatan-Arvid Nilssongatan. Skiss: LewisJonsson Arkitektkontor.
planen - nordsydlig riktning. taken. följer rutnätsplanen. Skiss: LewisJonsson Arkitektkontor.
Arkitekt Per Lewis-Jonsson som tidigare bland annat ritat länsstyrelsebyggnaden, och det så kallade Rosthuset (Klaffen) i Handelshamnen/Skeppsbron, men även Mio Möbler och nya Ristorgstrappan.
I en tidig plan skulle magasinet tillfälligt flyttas för att få en sockel och garagedel under sig. Men så kommer det inte att bli. Det blir kvar på platsen vid hörnet  Spårgatan-Arvid Nilssongatan. Skiss: LewisJonsson Arkitektkontor.
Annons

I ett tidigare skede har ett bilgarage under själva magasinet diskuterats – något som förutsatt en tillfällig flytt. Men så blir det inte.

– Det kommer att stå kvar på sin nuvarande plats hela tiden, och så kommer det att få en stensatt gränd kring sig – ungefär som vid Michano-huset vid Landbron. Man ska kunna gå runt byggnaden och beundra den även i framtiden.

Det underjordiska garaget kommer i stället att placeras i norra delen av tomten, fast med infart från Spårgatan och medföra en förhöjd innergård.

Bebyggelsen i övrigt i beige och brunt kommer att knyta an till områdets historia – med husgavlar söderut, mot sjösidan, och påminna om gamla magasin, som det funnits fler av i närheten tidigare. 1980-talets hotellbyggnader vid Thore Christoffersgatan intill har för övrigt ritats med samma tanke.

När beräknas hela projektet att vara klart?

– Förhoppningen är under 2020.

Annons

Jens OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons