GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lokal SD–ledare sprider muslimhat på Facebook

SD:s viceordförande i Karlskrona vill stoppa all invandring från muslimska länder. På Facebook skriver han att "våldtäkt är djupt inrotat i islamsk kultur".
–  Det är ju fakta, säger Jimmie Åkessons pressekreterare, Linus Bylund.
Karlskrona • Publicerad 8 januari 2014
Inte fel. Jimmie Åkessons pressekreterare, Linus Bylund tycker att Michael Hess uttalande om "muslimska våldtäkter" är korrekt rent faktamässigt.
Inte fel. Jimmie Åkessons pressekreterare, Linus Bylund tycker att Michael Hess uttalande om "muslimska våldtäkter" är korrekt rent faktamässigt.
Foto: Robin Haldert / TT
Foto: Bengt Pettersson/Screenshot

Michael Hess, är en av Sverige­demokraternas toppnamn i Karlskrona som vice­ordförande i kretsen. På sin Facebooksida ger han uttryck för sitt muslim­hat.

I en intervju av redaktionen "Inte rasist men?" svarar Hess att han bara kommenterade andra inlägg.

När BLT ger Michael Hess möjlighet att kommentera sina Facebook­inlägg väljer han att tacka nej.

Så här skriver Hess den 9 juli 2013: " När ska ni journalister inse att det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära. Finns ett stort samband mellan våldtäkter i Sverige och antalet invandrare från MENA länder." (MENA är Mellanöstern och Norra Afrika).

BLT ställer frågan till Jimmie Åkessons press­sekreterare, Linus Bylund.

Hur rimmar detta uttalande med Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism?

–  Det är inte rasism. Det är ju fakta. Det står i koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod. Och att använda fakta i sina uttalanden är inte fel. Det har inget med nolltoleransen att göra, säger Linus Bylund.

Var står det i Koranen att våldtäkt är en straffmetod?

–  Det vet jag inte riktigt. Jag vet inte exakt vad som står i Koranen, men det är belagt att det är så, säger Linus Bylund.

Han poängterar också skillnaden mellan att skriva sina åsikter på sociala medier och i officiella sammanhang.

Om Michael Hess hade skrivit en insändare i en tidning med den formulering som han använt på Facebook, hade det inte varit okej att uttrycka sig så.

–  I ett sådant sammanhang hade inte partiet stått bakom hans formuleringar. Men jag säger inte att det är fel det han skriver, säger Linus Bylund.

I ett annat inlägg på Michael Hess Facebook­sida har han svarat på frågan om man ska ha ett total­stopp för invandrare från muslimska länder?

På den frågan svarar Michael Hess: "Ja".

–  Det är inte ett svar som partiet ställer sig bakom. Det är hans egen åsikt, men ibland har våra medlemmar generellt svårt att skilja mellan att vara politiker och allmänna tyckare, säger Linus Bylund.

Kommer Michael Hess inlägg på Facebook att bli föremål för granskning enligt nolltoleransen?

–  Det är inget som jag bestämmer. Det är en fråga för medlemsmötet. Men partiet är mycket tydligt med att våra politiska företrädare ska föregå med gott exempel när de uttalar sig, säger Linus Bylund.

Tycker du att Hess inlägg är representativt som ett "gott exempel"?

–  I den meningen att andra längre ner i hierarkin kan ta till sig det och tro att det är så vi ska uttala oss, är det inte så bra. Men faktamässigt har han rätt.

Fotnot: "Inte rasist men?" är ett närverk som granskar Sverigedemokraterna.

Myterna om kvinnor och islam

Insikt, Den gemensamma nämnaren genomförde ett projekt där man bemöter de vanligaste myterna om kvinnor och islam. Projektet gjordes med stöd av: Europeiska Socialfonden, Länsstyrelsen i Skåne län, Integrationsverket och Islamic Center.

- Pojkar är redan från födseln värderade högre än flickor.

Under profeten Muhammeds tid var det vanligt att flickor i späd ålder begravdes levande. Den islamiska läran bröt dock denna tradition och fördömde de verserna i Koranen där män ger uttryck för förödmjukelse och skam över att ha fått en dotter. ”Hur vedervärdigt är inte deras sätta att tänka och döma”, Koranvers 16.58–59.

- Männen är kvinnornas Qawwamun (föreståndare):

Så översattes Koranversen 4:34 till svenska. Men den korrekta översättningen är att männen ska ha ”ansvar och omsorg för kvinnorna”.

- Kvinnor har inte rätt till skilsmässa.

Detta är en missuppfattning. Kvinnor kan ta ut skilsmässa via en islamisk domstol eller islamisk förening i Sverige.

- Olika sexmoral gäller för män och kvinnor

En fördom som många tror på. Att islam tillåter en lös sexualmoral för män, medan kvinnor måste lyda mycket hårdare regler. I islam är sex före äktenskapet förbjudet för både män och kvinnor och straffas lika för båda könen. Koranvers 24:2, straffet för äktenskapsbrytaren och äktenskapsbryterskan är hundra piskrapp för var och en.

- Kvinnor får inte jobba.

Männen har försörjningsplikt för hela familjen. Detta innebär inte att kvinnorna inte får jobba, utan att de har rätt att slippa förvärvsarbete om de inte vill.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.