Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Löfven: ”Sveriges beredskap inte tillräcklig”

Svenskarna kan inte slappna av och läget är fortfarande allvarligt, säger Stefan Löfven i en intervju med SVT om coronakrisen.
En kris som drabbade ett oförberett Sverige, enligt statsministern.
– Sveriges beredskap är inte tillräckligt bra, säger han.
Sverige • Publicerad 11 april 2020
Foto: Erik Simander / TT

Tänk inte veckor, tänk månader. Det vill statsminister Stefan Löfven (S) inskärpa i svenskarna: coronakrisen är långt ifrån över, och det gäller att hålla ut.

I en intervju i SVT:s program Helgstudion säger han att det "är uppenbart" att Sveriges beredskap inte varit tillräckligt bra för att kunna möta krisen.

Annons

– Det är därför vi antog en nationell säkerhetsstrategi som gäller allt ifrån vattenförsörjning, elförsörjning och sjukvård. Där har vi påbörjat ett arbete, och då får vi dra slutsatser från den här krisen för att lära oss om vad som behövs.

Stefan Löfven har suttit som statsminister sedan 2014, men han säger själv att ansvaret för den nedmonterade beredskapen faller på flera.

– Alla partier har ett ansvar i den delen. Det här är något som avvecklades successivt efter kalla kriget, det är tre decennier vi pratar om. Här är vi många regeringskonstellationer som har medverkat till det, säger han.

Stefan Löfven poängterar att majoriteten av svenskarna följer myndigheternas råd och håller avstånd till varandra. Men en del gör det inte, och då måste regeringen "ta i med hårdhandskarna", säger statsministern. De restauranger som inte ser till att gästerna håller avstånd ska stängas, enligt Löfven.

– Om man inte sköter det då ska man stängas, tycker jag. Exakt hur det sköts, det måste ansvariga myndigheter avgöra, men det kan vara så att man måste ta till Polismyndigheten också.

Stefan Löfven avslutar med att uppmana svenskarna att ta sitt ansvar och stanna hemma i påsk.

– Vi har en kris. Människor blir svårt sjuka, människor dör. Då ska du och jag som enskilda individer ta vårt ansvar, säger han till SVT.

Alice Nordevik/TT

TT/BLT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons