GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Landshövdingar larmar om hotat fiske i Östersjön

Det lokala fisket i Blekinge och Skåne riskerar att vara utraderat om inte det nuvarande regelsystemet ändras. I Halland har man samma oro för fiskets framtid. Det är budskapet från ett krismöte i Malmö som hölls på tisdagen.
Malmö/Blekinge • Publicerad 22 augusti 2018
Landshövding Sten Nordin ser allvarligt på att det kustnära fisket i Blekinge minskar.
Landshövding Sten Nordin ser allvarligt på att det kustnära fisket i Blekinge minskar.Foto: Marcus Palmgren

De som träffades i Malmö var bland andra landshövdingarna Sten Nordin, Blekinge, Lena Sommerstad, Halland och Annelie Hulthén, Skåne.

Fiskeridirektör Johan Wagnström vid länsstyrelsen i Skåne lämnade dystra besked.

– Vårt fiske i Skåne och Blekinge är väldigt beroende av torsken i Östersjön. Nästan hundra procent av inkomsterna kommer från den. Och torsken har mycket problem, alltifrån dålig tillväxt till ett lågt pris som beror på internationell prispress

– Vi har också mycket sälar i Östersjön som förstör för fisket, konstaterar Johan Wagnström i Dagens Eko.

– Situationen i Blekinge är väldigt frustrerande och det är allvarligt, eftersom antalet företag som bedriver det kustnära fisket och småskaliga fisket, har ju minskat kraftigt, säger Sten Nordin.

Johan Wagnström betonar i en intervju med BLT att det viktigaste efter mötet i Malmö är att Havs- och vattenmyndigheten ändrar kvoterna för torskfisket i Östersjön.

– Det är nödvändigt med beslut om regionala kvoter för att trålfisket i Blekinge och Skåne ska överleva och för att det ska kunna ske en nyetablering av fiskare med fartyg som kan leverera fisken till Östersjöhamnar. Om inte så kommer trålfisket i Blekinge och Skåne att försvinna och fiskare från västkusten tar över helt.

– Därför hoppas vi att det snart blir till ett möte mellan landshövdingarna och Jacob Granit, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, säger Johan Wagnström.

Lars Lundahl är länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen för Blekinge. Han betonar att läget för fisket i Östersjön är mycket allvarligt.

– Ålfisket är begränsat till ett fåtal licenser och fisket efter sill och skarpsill är ringa ur lokal synvinkel efter att staten sålde fiskerätterna 2009. Laxfisket har flyttat till Norrlandskusten, säger Lars Lundvall.

I maj i år överlämnades en skrivelse till Havs- och vattenmyndigheten om fiskesituationen i Östersjön från Länsstyrelsen i Skåne och Simrishamn kommun.

Länsstyrelsen i Blekinge framhöll i en kommentar till skrivelsen bland annat att en övervägande del av torskkvoten i östra Östersjön och hela kvoten i västra Östersjön måste permanent avsättas i en regional kvot för fiskare som enbart har torskfisketillstånd i Östersjön. Storleken på fartygen ska även anpassas så att de kan leverera fisken i lokala hamnar.

Dan JanssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.