Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
I går överlämnades KBV 202 till kustbevakningen på port Västerudd. Fartyget ska precis som KBV 201 tjänstgöra i södra Östersjön.
Karlskrona • Publicerad 26 januari 2002

Kockums flagga halades och kustbevakningens blågula hissades i topp på KBV 202 till ljudet av en trumpetfanfar. Överlämningen var genomförd och det andra av kustbevakningens nya flaggskepp var klart för tjänstgöring.

Fartyget är det andra, av samma typ som KBV 201, som byggts och utvecklats av Kockums Karlskronavarvet till kustbevakningen.

Annons

- Det var motigt till en början som det ofta är med stora projekt. Vissa tekniska lösningar drog ut på tiden, men med facit i hand tycker jag att vi i dag har två välbyggda fartyg som kan gå i tjänst direkt, sa Åke Dagnevik, chef för kustbevakningens tekniska avdelning i Karlskrona.

Nöjd chef tog emot

Kustbevakningens generaldirektör Marie Hafström var också nöjd med det nya fartyget och stolt över Karlskronavarvets arbete.

- Kustbevakningen får nu ännu ett värdefullt instrument som kan användas såväl vid sjöövervakning som fiskekontroller, gränskontroller och trafikövervakning och vid miljöräddningsoperationer. Den blir ett viktigt inslag i vår förnyelse, sa Marie Hafström vid leveransceremonin i går.

Varit en utmaning

Arbetet med kustbevakningens nya fartyg har också varit en utmaning för Kockums Karlskronavarvet med många och komplicerade tekniska system. Ett område som varvet nischat sig inom.

Under gårdagens premiärtur visades bland annat fartygets livbåtsramp, som är en ny konstruktion, som snabbt ska sjösätta en båt vid olika utryckningar från fartyget.

KBV 201 som redan är i tjänst stationerades i Karlskrona. KBV 202 kommer att stationeras i Simrishamn där den likt KBV 201 har södra Östersjön som arbetsfält.

- Med de två nya fartygen i tjänst innebär det att vi får bra kontroll i ett område med intensiv sjötrafik, konstaterade Marie Hafström.

Till skillnad från leveransen av KBV 201 levererades KBV 202 enligt överenskommen tidpunkt.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons