GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kompositaffären stoppas

Kompositverksamheten blir kvar på Kockums i Karlskrona.
Beslutet fattades på ett styrelsemöte förra veckan där de tyska ägarna Thyssen Krupp var representerade.
– Den diskuterade försäljningen av kompositverkstaden kommer inte att genomföras, bekräftar Kockums vd, Ola Alfredsson.
Karlskrona • Publicerad 3 april 2012

BLT avslöjade den 19 januari i år att Kockums, mot sin vilja, kunde bli tvunget att sälja ut sin avancerade kompositverkstad.

De tyska ägarna Thyssen Krupp hade då tecknat en avsiktsförklaring om en affär med företaget TBS Yard AB. Mannen bakom TBS Yard var Lars Tedehammar, som fram tills alldeles nyligen arbetat som chef för affärsområde ytfartyg på Kockums.

"Hot mot marinen"

Reaktionerna på BLT:s avslöjande lät inte vänta på sig.

– Alla fackliga organisationer på Kockums motsatte sig den då man såg en fara i en början till en uppstyckning av varvet.

– Peter Jeppsson (S), riksdagsman och ledamot i försvarsutskottet, såg på sikt ett hot mot marinens vara eller inte vara i Blekinge.

– Försvarets materielverk formulerade ett skarpt formulerat brev till Kockums där man menade att affären rörde teknik som skulle skyddas med hänsyn till rikets säkerhet.

Nu stoppas affären.

– Jag är lite begränsad i vad jag är beredd att kommentera här och nu. Men det jag kan slå fast här och nu är att den inte kommer att genomföras. Vi kommer inte att ha någon övergång av verksamhet, utrustning eller personal från vår sida till TBS, säger Kockums vd Ola Alfredsson till BLT.

Den intresserade köparen, TBS Yard, är dock inte helt ute ur bilden.

– Det som finns kvar är diskussioner som rör TBS intresse att till exempel köpa konstruktioner runt de civila katamaranerna CarboCAT.

– Men det som är viktigt är att kompositverkstaden kommer att bli kvar. Den diskuterade försäljningen kommer inte att genomföras.

Så era tyska ägare Thyssen Krupp har svängt i det här? De hade ju tecknat en avsiktsförklaring med TBS?

– Det fanns en oförbindlig avsiktsförklaring tecknad, men det står klart nu att det inte blir något av med den försäljningen, så som den såg ut i avsiktsförklaringen.

Vad är det som gör att Thyssen Krupp har svängt?

– Jag vill inte kommentera det just nu.

Hur mycket har reaktionerna, från exempelvis FMV, spelat in?

– Jag vill inte spekulera i det, men naturligtvis är det enormt viktigt vad vår största och viktigaste kund säger.

Tobias Fabbeke
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.