Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kompisar i samma kör

Kalle Engman, nio år och Sture Karlsson, 83 år träffades i kören och musikgruppen Stämbandet när Kalle bara var fem år. Därmed fick Kalle en egen låtsasmorfar, som han sjunger, åker på utflykter och äter ärtsoppa tillsammans med.
Karlskrona • Publicerad 20 januari 2003

BRÖMSEBRO

På söndagen fanns de båda med och sjöng när Stämbandet fyllde tio år. Där fanns också Kalles mamma Christina tillsammans med 42 andra sångare och musikanter från gränsbygderna mellan Småland och Blekinge.

Annons

Ute på Brömsebros gator var det tyst och öde. Men utanför värdshuset Freden stod bilarna i rad efter rad. 200 personer ungefär hade kommit för att vara med om jubileet av denna unika kör.

Gammal och ung

Här är alla välkomna. Det spelar ingen roll om man är gammal eller ung. Äldsta medlemmen är 92, medan Kalle med sina nio år är yngst.

Det är en helt ekumenisk grupp. Medlemmarna representerar tolv olika församlingar bland annat Filadelfia, Svenska kyrkan och Missionsförbundet. Den geografiska spridningen är stor. Brömsebro, Fågelmara, Jämjö och Torsås, Söderåkra, Halltorp och Hagby på andra sidan länsgränsen.

- Det började med gitarrkurser, säger initiativtagaren och eldsjälen bakom Stämbandet, Ethel Gustavsson.

- Jag frågade om några var intresserade och så blev det så.

Olika viljor

- Så enkelt var det inte, säger Christina Engman. Jag vet hur mycket slit och arbete det krävs för att hålla igång Stämbandet, med 45 olika viljor. Själv blev jag mer eller mindre tvångsvärvad.

- Jag ville ha hjälp med ett luciatåg, berättar hon. Det fick jag om jag tog med mig min fiol och medverkade i Stämbandet.

Och sedan följde både barn och make med på köpet.

Annons

I den stora gruppen finns fioler, gitarrer, dragspel och cittror och många sångare.

De har varit på turné med bussar runt om i Sverige och i Litauen. De håller konserter i bygden. Och de bjuder på glad kristen sång, gärna gamla läsarsånger. Alla sjunger av hjärtans lust. Och alla ser lika glad ut, som de sånger de sjunger.

Nyligen har Stämbandet också gett ut en cd. Den har gett cirka 10 000 kronor. Ungefär 10 000 kronor tar de in på kollekter vid konserter i Brömsebro.

Operation av barn

Hälften av pengarna går till Litauen. De används för operationer av barn.

- Vi har hittat en mycket duktig ortoped, berättar Ethel Gustavsson. Man kan få flera barn opererade till samma pris i Litauen, som det kostar att operera ett i Sverige.

Kören ställer upp i många olika konstellationer. Det är ovanlgit att hela kören är samlad, som på söndagen.

- Arbetet och förrättningar i den egna hemförsamlingen får går före, säger hon.

maria.lonnberg@blt.se

0455-77 230

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons