Nu drar vi i gång Minibladet!

Karlskrona Artikeln publicerades
Under lördagen, är det premiär för MiniBladet i BLT, en stor satsning på nyheter för unga läsare.
Foto: Skärmdump från MiniBladet i Sydsvenskan
Under lördagen, är det premiär för MiniBladet i BLT, en stor satsning på nyheter för unga läsare.

Nu är det premiär för Minibladet. Det är en stor satsning på nyheter för unga läsare.

– Det här är en både viktig och efterlängtad satsning för oss, säger BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk.

– Jag brinner för unga läsare och tycker det är viktigt att vi kan göra nyheter för och av barn. Dessutom hoppas jag att Minibladet kan bidra till att fler, både lärare och elever, upptäcker vilket utmärkt läromedel en tidning faktiskt är.

Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör BLT
Foto: Patric Söderström
Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör BLT

MiniBladet grundades av pedagogen och läromedelsutvecklaren Maria McShane, eftersom hon tyckte att det saknades bra nyhetsmaterial för barn. Hon ville dessutom försöka göra något för att utveckla barns läsförmåga som sjunkit drastiskt de senaste åren.

MiniBladet är dels en nyhetssajt för barn och material från den publiceras dessutom i papperstidningen en gång i veckan.

– MiniBladet är som ”Lilla Aktuellt”, mixat med pyssel och lästräning, och målgruppen är barn mellan 3-12 år. Tanken med MiniBladet är att den ska få barn att i tidig ålder ledas in i nyhetsläsning och samtidigt stödjas i sin läs- och språkutveckling, säger Maria McShane.

webben finns MiniBladets texter i tre språkliga nivåer. Webben är också utformad så att den är extra lättillgänglig för barn med nedsatt syn- eller hörselförmåga.

MiniBladet har också utvecklat Reporterskolan, där barnen både får lära sig att ta fram egna nyhetstexter men också skriva om redan publicerade nyhetstexter.

MiniBladet finns redan i ett antal tidningar från Sydsvenskan i söder till Piteåtidningen i norr. Och under lördagen är det alltså premiär för MiniBladets samarbete med BLT.

Du hittar MiniBladet här.

Maria McShane, grundare MiniBladet
Foto: Bo Johansson
Maria McShane, grundare MiniBladet