Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hennes pappa uppfann höstlovet

Nils ”Nicke” Johansson skapade höstlovet för nästan 30 år sedan.
Karlskronabon och dottern Tina Johansson berättar hans historia.
–Han tyckte att lärarna behövde tid till kompetensutveckling, säger hon.
Karlskrona • Publicerad 12 oktober 2012
Foto: 
Lyxig höstvecka. Tina Johanssons pappa, Nils ?Nicke? Johansson, grundade höstlovet i mitten av 80-talet. Då gick hon i femte klass. ?Då var det en riktig lyxvecka. I dag är jag lärare, och för mig innebär det en vecka för kompetensutveckling?, säger hon.
Lyxig höstvecka. Tina Johanssons pappa, Nils ?Nicke? Johansson, grundade höstlovet i mitten av 80-talet. Då gick hon i femte klass. ?Då var det en riktig lyxvecka. I dag är jag lärare, och för mig innebär det en vecka för kompetensutveckling?, säger hon.Foto: Staffan Lindbom

–Min pappa var en väldigt driven man. Han hade många projekt och idéer i gång, berättar dottern Tina Johansson.

Nils ”Nicke” Johansson, skapade höstlovet år 1985. Då gick Tina Johansson i femte klass på Bjurbecksskolan i Emmaboda där allt startade.

Annons

–Det var svårt på den tiden att som lärare få tid till att utbilda sig. Man behövde fixa ersättande vikarier, och det var inte alltid lätt att hitta. Dessutom blev det omständligt för eleverna, säger hon.

Nils Johansson föreslog att det gamla potatislovet återinfördes och att lärarna under den veckan skulle få tid över till kompetensutveckling.

Bjurbecksskolan i Emmaboda, där han var studierektor, var först med att testa höstlovet, då kallat ”höstlövet”, på sina låg- och mellanstadieklasser år 1985. Två år senare infördes det för samtliga elever på skolan. Bara några år efter hakade resten av kommunen på. Höstlovet i Sverige slog igenom på allvar i mitten av 90- talet.

I våras gick Nils Johansson bort. Men höstlovet lever fotfarande kvar, i större utsträckning nu än då.

I dag är Tina Johansson 38 år gammal, själv lärare på Nättrabyskolan, och spenderar höstlovet likt resten av landets lärare ­genom att genomgå kompetensutveckling, precis som hennes pappa bestämde för nästan 30 år sedan.

Simone Kamm
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons