Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här byggs Sveriges modernaste brandstation

Tidsplanen håller för Karlskronas nya brandstation.
Och stationen blir inte bara ett lyft för området Oskarsvärn.
Här byggs också landets mest moderna räddningscentral.
Karlskrona • Publicerad 27 januari 2018
Freddie Pettersson, plats för Lagans Bygg och kommunens projektledare Mats Cronwall, håller tidsplanen för den nya brandstationen och räddningscentralen i Oskarsvärn.
Freddie Pettersson, plats för Lagans Bygg och kommunens projektledare Mats Cronwall, håller tidsplanen för den nya brandstationen och räddningscentralen i Oskarsvärn.Foto: Marcus Palmgren

Det rörliga kustartilleriets vagga stod på Oskarsvärn för bara 100 år sedan. Det var där som de norra delarna av centrala Karlskrona skulle skyddas från angrepp. Nu finns bara överväxta ruiner kvar av den forna batteriplatsen. Och flera värn revs i samband med pålning av marken där den nya brandstationen byggs. Stationen anläggs trots allt på gammal skärgårdsbotten och ingenting lämnas åt slumpen när landets mest moderna räddningscentral byggs.

– Det är ett väldigt speciellt bygge som sätter ny standard på flera områden, säger Mats Cronwall, projektledare för Karlskrona kommun.

Ett värn står kvar och vittnar om svunnen militärhistoria i Oskarsvärn.
Ett värn står kvar och vittnar om svunnen militärhistoria i Oskarsvärn.Foto: Marcus Palmgren
Annons

Bland annat byggs en tvätt- och reningsanläggning som ska värna om miljön i allmänhet, men framför allt brandmännens hälsa i synnerhet.

– Enligt internationell forskning löper brandmän större risk att få cancer än många andra. Nu ska utrustningen kunna rengöras snabbare och mer effektivt, vilket är särskilt viktigt vid exempelvis bilbränder, säger Mats Cronwall.

Den nya brandstationens fasad kommer synas från infartslederna och vara upplyst under kvällar och nätter.

– Det blir effektfullt och tanken är att skapa en trygghetskänsla och betona: ”Här sover ingen”.

Nu kommer förvisso 14 brandmän i jour att tillbringa nätterna i varsitt litet rum på stationen. Men de är å andra sidan, precis som nu, redo att rycka ut och på 90 sekunder sitta i en räddningsbil.

– Vi har gjort det bästa för att hitta den mest optimala platsen och enligt våra beräkningar vore den bästa platsen där Jula och Biltema ligger i dag. Men Oskarsvärn är inte i fy skam heller. Vi bygger nya påfarter som ger utryckande fordon ett tre minuter långt försprång jämfört med nu. Och det är tre mycket viktiga minuter, säger Mats Cronwall.

Slutbesiktning för bygget väntar i augusti och i slutet av samma månad påbörjas flytten.

– Det är inte bara till att lasta flyttbilarna och köra ut med all utrustning. Flytten sker sakta men säkert under hösten och vi kommer ha dubbla utrustningar ett tag. Invigningen ska som tidigare planerat äga rum i november.

Varken trappan eller den klassiska pålen har monterats ännu, men även den mest moderna brandstation ska ha en påle.
Varken trappan eller den klassiska pålen har monterats ännu, men även den mest moderna brandstation ska ha en påle.Foto: Marcus Palmgren

Byggets kanske mest spektakulära del blir den nya 350 kvadratmeter stora räddningscentralen - ett eget litet samhälle till bunker mitt i brandstationen.

– Den ersätter den gamla på Trossö. Här blir den också integrerad i brandstationen vilket har många fördelar. Det är i denna bunker som ledande politiker och företrädare för polis och räddningstjänsten samlas om någonting stort händer. Det är där Karlskrona ska styras vid en större katastrof, som en gasläcka eller större brand till exempel.

Annons

Där finns egna kylaggregat, egen ventilation, dubbel vattenförsörjning, dubbla fibernät och givetvis ett avancerad backupsystem för elförsörjning. Alla fönster kan stå emot såväl splitter som ammunition. Räddningscentralen ska vara osårbar under ett katastrofläge.

– Centralens ögon utåt blir sex stycken 55-tumskärmar som kan kopplas ihop vid behov. Det blir ett högteknologiskt värre, säger Mats Cronwall.

Det är tack vare 10 miljoner från MSB - Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap - som möjliggör byggandet av Karlskronas nya stabsledningsplats.

Enligt Mats Cronwall är den nya räddningscentralen välkommen av alla.

– Ingenting ont om den gamla, men den byggdes för 55 år sedan och det har hänt mycket i Karlskrona sedan dess. Staden har vuxit åt andra hållet och bor 70 procent av kommunens befolkning norr om Sunna kanal.

Här ska det bli verkstad för räddningsfordon.
Här ska det bli verkstad för räddningsfordon.Foto: Marcus Palmgren

170 miljoners-bygget av brandstationen, med tillhörande övningshus och gymnastiksal samt påfarter, blir det största ingreppet i Oskarsvärn sedan de båda infartslederna invigdes 1972 och 1976.

Oscarsvärnkompaniet må vara borta. Nu är det andra krafter som skyddar Karlskrona.

– Det har sett likadant här ute under många år, men att anlägga stationen just här känns som ett tryggt välkomnande. Det blir som sagt ett stort lyft för området och jag vet att kommunen pratar om att flytta ut mer verksamhet till området inom en snar framtid.

Läs mer:

Annons

Så här kommer den nya brandstationen och räddningscentralen se ut när den invigs i höst.
Så här kommer den nya brandstationen och räddningscentralen se ut när den invigs i höst.Foto: NP Arkitekter
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons