Han skapar udda karaktärer av skrot

Karlskrona Artikeln publicerades
Lasse Carlsson är inte bara fotograf, reklamproducent, marknadsförare och cigarrproducent. Han skapar konst av gamla fordonsdelar också. Den udda motorcykeln Skroter är dock inte färdig ännu.
Foto:Marcus Palmgren
Lasse Carlsson är inte bara fotograf, reklamproducent, marknadsförare och cigarrproducent. Han skapar konst av gamla fordonsdelar också. Den udda motorcykeln Skroter är dock inte färdig ännu.

Söker ni konstverk som gestaltar diffusa drömmar eller existentiell ångest?

Leta vidare.

Lasse Carlssons skrotansikten vill bara underhålla.

Allt började med promenaderna. Det spelade ingen roll om Lasse Carlsson traskade runt på Trossö eller skogarna bortom Spjutsbygd. Han såg ansikten överallt.

Vissa förevigades som bilder på Facebook.

– Folk tyckte nog jag var knäpp och kanske är jag det, men någonting ska man göra med sitt liv.

  Just precis därför började han leta skrot på veteranbilsmarknader och auktionssajten Tradera. Plåtdelar av bilar, gamla motorcyklar och mopeder blev ansikten av fiktiva karaktärer från städerna Kirkval och Oldbridge. Alla med sin egen historia även om vissa livsöden korsas.

  Vissa öden är rent tragiska, som tvillingarna Tom och Tim Sakarow. De arbetade som gjutare på stålverket utanför Kirkval. Båda var omtyckta, men under en olycka välte en degel med tre ton smält stål och av bröderna fanns sedan inte någonting kvar.

  Historien är inte sann, även om många av vernissagebesökarna tappade hakorna när de läste de små underfundiga texterna som ackompanjerade Lasse Carlssons säregna skrotverk.

  – Många trodde att det var verkliga historier, men det är bara påhitt. Texterna är lika viktiga som själva konstverket, det vill jag gärna understryka.

  Vad är ditt budskap?

  (Skratt) – Det finns ingen mening, ingenting att tolka, inget avgrundsdjup. Min konst ska underhålla och vara någonting att samlas kring och snacka om. Ingenting annat.

  Intresset har spridit sig för Lasse Carlssons skrotgubbar.

  – Tre gubbar ska upp till konsthallen i Kalmar och vara med på en utställning. Och intresset över mina tolv gubbar på Litorina är också stort, några är redan sålda.