1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

DNA binder man till rån

Den 27-åring som i dag åtalas för delaktighet i rånet i Bräkne-Hoby misstänks också ha varit aktiv i värdetransportrånet i Karlskrona förra året.
Genombrottet kom när hans DNA-profil hittades i en rånarluva som kopplas till rånet på Borgmästargatan.
Karlskrona • Publicerad 1 oktober 2003

I dag lämnas åtalet in mot de tre män som är misstänkta för det våldsamma rånet i Bräkne-Hoby i början av juli. BLT kan avslöja att förundersökningsledaren, kammaråklagare Magnus Ramebäck, lämnar in två åtal.

Stämmer överens

En av de misstänkta, en 27-årig stockholmare, har under utredningen av Hobyrånet kunnat kopplas till rånet mot en värdetransport i Karlskrona precis ett år tidigare. Spår som säkrades förra året kom till användning.

- En rånarluva som togs omhand efter rånet i Karlskrona undersöktes. Den DNA-profil som säkrats i luvan stämmer överens med en av de misstänkta för rånet i Bräkne-Hoby, säger Magnus Ramebäck.

Flydde i båt

Även värdetransportrånet i Karlskrona förra sommaren var våldsamt. Två väktare som utförde en pengatransport till banken på Borgmästaregatan hotades med pistol och tvingades framstupa ner på trottoaren. Ett vittne som försökte hindra rånarna, fick en pistol riktad mot sig. Intill försökte en annan gärningsman förgäves hugga upp den pengabox väktarna transporterade. Rånarna försvann sedan med boxen i en flyktbil.

Rånarna försökte därefter fly med båt från sundet mellan Saltö och Dragsö. Men de backade in i en stolpe så att båtmotorn gick sönder. I stället fick de återvända till flyktbilen.

När de körde över Saltöbron mötte de en polisbil som tog upp jakten, och på Sunnavägen sköt rånarna flera skott mot polisbilen. De körde upp mot Blekingesjukhuset och vid ett litet skogsparti krockade de med ett träd. De försökte stjäla en ny bil vid akutmottagningen, innan de försvann förbi vårdskolan till fots. Därefter upphörde spåren.

Sju personer greps som misstänkta för olika grader av delaktighet i rånet i Karlskrona förra sommaren. Fyra av dem häktades, men släpptes senare.

Utveckling

En av dem som släpptes, vilket BLT berättade i somras, sitter nu häktad som misstänkt för delaktighet för rånet i Bräkne-Hoby. Mannen är en 29-årig stockholmare.

- Han var i Blekinge förra året. Men vi har inte kunnat bevisa kopplingen mellan honom och rånet, konstaterar Magnus Ramebäck.

27-åringen, tidigare dömd för bland annat grovt rån, som nu kan knytas till rånet i Karlskrona var dock aldrig aktuell i utredningen förra året. Men nu gör DNA-spår honom till misstänkt för delaktighet i båda rånen.

- DNA-tekniken utvecklas hela tiden. Det har blivit en allt bättre del i utredningar och som bevisning, säger Magnus Ramebäck.

Han inte vill kommentera diskussionerna som förts den senaste tiden om ett DNA-register. Men Magnus Ramebäck konstaterar kort och gott:

- Hade vi haft ett DNA-register hade rånet i Bräkne-Hoby sannolikt inte hänt.

Förutom åtalet mot 27-åringen och den två år äldre mannen, åtalas också en 37-årig manmisstänkt för medhjälp vid rånet.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.