Cancerforskare till Blekinge - många lider av fetma i länet
Den 14 november kommer Cancerfonden till Blekinge för ett seminarium om kopplingen mellan kost och cancer. Forskare och experter kommer tala om sambanden mellan kost och cancer, de vanligaste myterna och om dina enskilda val varje dag kan öka risken för cancer.
I samband med seminariet har Cancerfonden passat på att ta fram lite statistik för ämnet när det gäller Blekinge. Bland annat har Blekingebor bra matvanor. 22 procent av befolkningen äter frukt och grönt mer än tre gånger om dagen, vilket är samma som rikssnittet.
Däremot ligger vi sämre till när det gäller fetma, som ökar risken för cancer. 17 procent av Blekingebor lider av fetma vilket är två procent över rikssnittet. Även mer regionala skillnader finns. I Olofström lider endast 14 procent av fetma, medans samma siffra ligger på 21 procent i Sölvesborg. Högst förändring ser vi i Ronneby som gått från 14 procent fetma i befolkningen till 20 procent på endast två år.
Kost och cancer
Kosten påverkar din risk för cancer. Hälsosamma matvanor innebär att låta fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt ta plats på din tallrik varje dag.
En kost rik på fullkorn och fibrer minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Skräpmat ska helst undvikas då de är rika på kalorier och mättat fett, men fattiga på vitaminer och mineraler.
Övervikt och fetma är dessutom kopplat till ökad risk för minst tretton olika cancerformer. Efter rökning är den näst största påverkbara orsaken till cancer.
Övervikt och fetma ger en låggradig inflammation i kroppen och ökar halten av vissa hormoner och tillväxtfaktorer. Detta kan i sin tur gynna tillväxten av cancerceller.
KÄLLA: Cancerfonden