Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Byggplaner vid gamla skolan har överklagats

Det kan dröja innan bostäder byggs på före detta Lyckebyskolans område.
Planen för nybyggnation på andra sidan Augerumsvägen har överklagats till mark- och miljödomstolen.
Lyckeby • Publicerad 2 december 2019
Före detta Lyckebyskolan i Lyckeby ska byggas om till bostäder. En ny plan har tagits fram för ett stort område med flera fastigheter. Den ska nu prövas i mark- och miljödomstolen.
Före detta Lyckebyskolan i Lyckeby ska byggas om till bostäder. En ny plan har tagits fram för ett stort område med flera fastigheter. Den ska nu prövas i mark- och miljödomstolen.Foto: Bengt Pettersson

Ett av Lyckebys äldsta hus ligger nära den numera nedlagda skolan. När det först uppfördes i början av 1800-talet låg det för sig självt. Efter att mark styckats av och bebyggts, har villakvarter vuxit fram runtomkring.

I dag har huset bara kvar fri utsikt i ett väderstreck, mot väst och sydväst. Där går å andra sidan att se långt, ända bort till Blekingesjukhuset, enligt överklagandet gällande detaljplanen för Skolan 2 med flera.

Annons

Framförallt handlar överklagandet om fastigheten Syrenen 4, öster om Augerumsvägen.

Planen ska ge möjlighet för ny bebyggelse. Men om ett hus byggs till en maximal nockhöjd på 19,5 meter kommer det, enligt fastighetsägarna strax intill, påtagligt att påverka den utsikt som finns kvar, och skapa en upplevelse av instängdhet för det ursprungliga huset.

I det 28 sidor långa överklagandet finns flera bilder och skisser på nuvarande och tänkt bebyggelse vid fastigheten.

Fastighetsägarna föreslår att högsta tillåtna nockhöjd ska sänkas med tre meter, för att kunna behålla en del kvällssol och sikt.

I överklagandet anges att deras hus har placerats betydligt högre över gatunivån i planunderlaget, än vad det ligger i befintlig terräng.

”Denna brist bedömer vi vara så allvarlig att planens antagande bör upphävas så att detta kan korrigeras och så att kommunen kan göra sin bedömning utifrån korrekt underlag” står det i överklagandet till mark- och miljödomstolen.

I överklagandet ingår också önskemål om att högsta höjd för de flerbostadshus som ska byggas på det tidigare skolområdet ska ses över, med hänvisning till stads- och landskapsbilden.

”En åtgärd för att möjliggöra för eventuella framtida bostäder måste stå i proportion till den skada som enskilda och befintliga fastigheter åsamkas”, skriver fastighetsägarna och anger att de anser att flera frågor och konsekvenser borde ha hanterats, innan detaljplanen las fram för beslut i kommunfullmäktige i oktober.

Synpunkter som inte har vägts in under processen, lämnas nu vidare till domstol för prövning.

På fastigheten Syrenen 4 planeras för en parkering till förskolan Rosenhill, men också för nybyggnation framöver. Marken är tänkt att säljas av.

Annons

Hela den nya detaljplanen ska öppna för cirka 140 nya bostäder centralt i Lyckeby. Kommunala bolaget Karlskronahem planerar att bygga 100 lägenheter på det nuvarande skolområdet. Där ska också rymmas en ny förskola och gruppbostäder.

På marken söder om skolan, vid Riksvägens gågatedel, skissas på en ny centrumbebyggelse med ett torg. Där ska Magistratus fastigheter bygga 35-40 bostadsrätter.

Inget av byggprojekten får starta innan det finns en färdig detaljplan.

På miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen diskuteras nu att begära en uppdelning av detaljplanen i domstolen. Inga synpunkter i överklagandet gäller bostadsprojektet vid Riksvägen.

– Vi får titta på detta och se hur vi ska agera från kommunen, säger Hans Juhlin, chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

När ärendet tas upp i mark- och miljödomstolen är inte klart.

– Men planer som gäller bostäder är prioriterade, säger Hans Juhlin.

Fakta

Överklagan av en detaljplan

När en ny detaljplan arbetas fram, ska kommunen samråda med olika intressenter. Dit hör boende, som berörs av planen. De ska ges insyn och ha möjlighet att lämna synpunkter på förslaget. Synpunkterna ska hanteras och beaktas under arbetet med att utforma det färdiga förslaget.

När ett beslut tagits i kommunfullmäktige om att anta, ändra eller upphäva en detaljplan kan det överklagas. För att få överklaga krävs att

• beslutet måste angå den klagande och ha gått denne emot, och

• den klagande måste, innan granskningstiden har gått ut, ha lämnat skriftliga synpunkter som kommunen inte tillgodosett i planen.

Men det gäller också att överklagandet kommer in i rätt tid, innan ett beslut träder i laga kraft. Överklagandet ska göras inom tre veckor från det att beslutet tillkännagetts på kommunens anslagstavla.

Efter en prövning att ett överklagande kommit in i tid, skickas det tillsammans med handlingar över till mark- och miljödomstolen.

Källa: PBL kunskapsbanken på boverket.se

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons