Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nöje

Amerikansk version av ”Försvunnen” klar

Karlskrona • Publicerad 5 december 2017

13 år efter att den svenska thrillern ”Försvunnen” började ta form i Karlskrona får den ett nytt liv – i USA.

– Det känns som en pojkdröm att få stå på en amerikansk filminspelning och känna sig som en viktig person, säger Karlskronafilmaren Henrik JP Åkesson.

Annons

Thrillern ”Försvunnen” spelades in i skogarna utanför Karlskrona med Kjell Bergqvist, Sofia Ledarp och Björn Kjellman i huvudrollerna. ”Det är 13 år sedan vi började med Försvunnen så det är en riktigt häftig upplevelse att den nu blir en amerikansk thriller”, säger Åkesson.
Thrillern ”Försvunnen” spelades in i skogarna utanför Karlskrona med Kjell Bergqvist, Sofia Ledarp och Björn Kjellman i huvudrollerna. ”Det är 13 år sedan vi började med Försvunnen så det är en riktigt häftig upplevelse att den nu blir en amerikansk thriller”, säger Åkesson.Foto: Thomas Persson

Filmen ”Försvunnen” som spelades in i Karlskrona blir amerikansk thriller. Filmarbetet har varit hemligt i sex år men nu är den snart färdigställd.

Skogarna utanför Karlskrona är utbytta mot enorma skogar i Oregon i nordvästra USA. Kjell Bergqvist, Sofia Ledarp och Björn Kjellman är utbytta mot Marc Menchaca, Jules Willcox, och Tony Heald. Och svenskan är utbytt mot amerikanska.

Men producenten och manusförfattaren till nyinspelade amerikanska filmen ”Alone” är Henrik JP Åkesson och Mattias Olsson från Karlskrona – precis som i det svenska originalet.

– Vi gjorde de sista inspelningarna i november och hoppas få se den första klippningen efter årsskiftet, säger Henrik JP Åkesson som är en av flera producenter i den amerikanska filmen.

”Vi har tagit bort en karaktär, lagt in mer actionelement och fördjupat några karaktärer.”

Det var han och manusförfattaren Mattias Olsson som gjorde ”Försvunnen” och båda har också varit högst involverade i arbetet med den amerikanska versionen.

– Det handlar inte om en ren översättning. Mattias har skrivit det engelska manuset. Han har gjort ett fantastiskt jobb och är så begåvad, säger Henrik JP Åkesson.

Han beskriver inspelningsplatserna och naturen i Portland i Oregon som mäktiga.

– Det är jättevackert där. Det påminner mycket om Sverige och vår geografi här men allt är större. Det är inte bara den amerikanska andan, utan även skogen, träden, vattenflöden – allt är större. Det är väldigt mäktigt.

Han berättar att det har varit en lång process med filmen med många turer till Los Angeles samt många Skypesamtal och mejl under de senaste sex åren. Men det är först i höst som arbetet med inspelningen blev riktigt intensivt.

Annons

Hur skiljer sig den amerikanska filmen från sitt svenska original?

– Vi har tagit bort en karaktär, lagt in mer actionelement och fördjupat några karaktärer. Efter den svenska filmen kom vi på att det var lite vi hade velat göra annorlunda och nu fick vi möjlighet att göra det i den engelska versionen.

”Alone” kommer på bioduken någon gång under nästa år.

– Både jag och Mattias är så lyckliga och stolta över det här. Nu hoppas vi också att den svenska filmen får ett nytt intresse i och med den amerikanska filmen.

Kommer filmen att kunna ses i Sverige?

– Om den av någon anledning inte skulle köpas in i Skandinavien så kommer jag att lansera filmen i eget företag, så ja absolut.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons