Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alternativ finns mot smärta

Hennes forskning visar att det finns alternativ till ortopedisk behandling.Nu är Stina Liljes avhandling klar och den visar att naprapati kan vara mer effektivt.
KARLSKRONA • Publicerad 9 oktober 2015
Stina Lilje disputerar vid BTH, efter fem års forskning i tillämpad hälsoteknik. Slutsatserna i avhandlingen är att biomekansisk behandling, till exempel naprapati, kan vara effektivare och billigare än ortopedi. Foto: Patric Söderström
Stina Lilje disputerar vid BTH, efter fem års forskning i tillämpad hälsoteknik. Slutsatserna i avhandlingen är att biomekansisk behandling, till exempel naprapati, kan vara effektivare och billigare än ortopedi. Foto: Patric Söderström

Efter fem år är Stina Liljes avhandling klar. Som forskare kan hon konstatera, att den alternativa behandlingsformen kan för vissa patienter vara mer effektiv än traditionell behandling som till exempel ortopedi.

Intresset för forskning väcktes redan när hon arbetade som naprapat på Operans balettelevskola i Stockholm. Där kom hon i kontakt med en ortopedläkare som också anlitades av skolan.

Annons

– Många gånger skickades eleverna till ortopeden, vilket egentligen inte var nödvändigt. Vi hade ett gemensamt mål och det var att få tillbaka eleverna till scenen och därför fungerade samarbetet mellan oss.

Stina Lilje konstaterar att det finns mycket okunskap inom specialiserad manuell behandling.

– Jag tycker ändå att det börjar bli ett större samarbete mellan den här sortens behandling och den traditionella sjukvården.

Eftersom köerna till landets ortopedmottagningar många gånger är långa och kostnaderna höga, kan både landsting och patienter bli hjälpta genom att välja en alternativ behandling som naprapati.

– Politikerna i landstinget här har visat ett stort intresse av mina forskningsresultat, just för att det går att spara mycket pengar, säger Stina Lilje.

Men förutom att det går att spara pengar, kan även smärta och lidande mildras genom behandlingar hos en naprapat, menar Stina Lilje.

Tillsammans med sina handledare och studenter, har hon studerat tre grupper av patienter i olika åldrar och med olika smärtsymptom. Och i sin avhandling beskriver hon, bland annat, hur smärta kan hindra människor från att fungera i vardagen.

Slutsatsen av studien är att naparapatins goda egenskaper, kan ha bättre effekter än vid traditionell ortopedisk behandling. – Det gäller för den gruppen av patienter som inte behöver opereras.

I dag, fredag, disputerar Stina Lilje vid Blekinge Tekniska högskola, BTH. Men även om hon har ägnat de senaste fem åren åt forskning, känner hon att det finns ännu mer som hon vill forska inom.

– Jag har min praktik här i Karlskrona och jag kommer att fortsätta att ge behandlingar. Men jag har bestämt mig för att fortsätta med forskningen och dessutom kommer jag att undervisa och handleda blivande naprapater.

Fakta

Naprapati

• En naprapat undersöker, dignostiserar, behandlar och rehabiliterar smärttillstånd och nedsatt funktion i rörelse- och stödjeorganen.

• Man kan få naprapatisk behandling om man till exempel har ont i ryggen eller känner sig stel och har ont i nacken eller axlarna.

• Naprapater använder ofta olika slags metoder för att få muskler och leder att fungera som vanligt igen.

Källa: Vårdguiden, Svenska Naprapatförbundet.

Caroline LindheimerSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons