Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Allt fler unnar sig en spabehandling

Ann Blaschke har varit i hälsobranschen i 45 år och märker att allt fler väljer att unna sig.
– Jag tror att det beror på vår stressiga miljö. Folk behöver unna sig och ge sig själva tid, säger hon.
Karlskrona • Publicerad 11 september 2019
Louise Helgesson, medicinsk massageterapeut, masserar den medicinska massageterapeuten Ninni Romberg. Båda är från Svenska hälsoteamet.
Louise Helgesson, medicinsk massageterapeut, masserar den medicinska massageterapeuten Ninni Romberg. Båda är från Svenska hälsoteamet.Foto: Andreas Blomlöf

För 45 år sedan började Ann Blaschke som fotvårdsterapeut. Hennes verksamhet har sedan dess vuxit till Lavendelns minispa och hon tycker att spabranschen är en gynnsam bransch.

– Fler unnar sig i dag. När jag började med fotvård 1974 var det mest de som hade besvär som gick på behandling. I dag gör de det för att förebygga och unna sig, säger Ann.

Annons

Hon tror att det beror att många lever i en stressig miljö och därför har ett behov av att ge sig själva egentid.

– Många tycker att det är skönt att komma hit och bara vara för sig själva och njuta en stund, säger hon.

Vissa kommer till och med förbi på lunchen och sätter sig i fiskspaet och kopplar av.

– Vår slogan är Ett spa mitt i livet. Det är viktigt att stanna upp mitt i livet och man ska inte behöva åka i väg för att koppla av. Vi tycker att det är viktigt att få en stund för sig själv i vardagen, säger Ann.

Kendra Andersson Blaschke får fiskpedikyr med hjälp av spaterapeuten Lena Österström.
Kendra Andersson Blaschke får fiskpedikyr med hjälp av spaterapeuten Lena Österström.Foto: Andreas Blomlöf

På spaet märker de också att sjukvården inte alltid har tid med patienter som till exempel behöver hjälp med sina fötter.

– De får själva försöka förstå varför de har ont och besvär och se om sig själva. Vi har kunder som har kontaktat vården som får beskedet att de ska avvakta, återkomma eller som hänvisar dem till oss, säger hon.

Fotvårdaren Lina Blaschke gör en fotvårdsbehandling.
Fotvårdaren Lina Blaschke gör en fotvårdsbehandling.Foto: Andreas Blomlöf

Annars är det populärt med långa spabehandlingar på över en timme. Lavendelns minispa har satt ihop paket med behandlingar från topp till tå och det är många som unnar sig dem eller ger bort dem i present. Just behandlingar som gåvor tycker Ann har ökat. Spaet har även duobehandlingar för par, väninnor eller mor och dotter gillar att unna sig tillsammans.

Spaterapeuten Lena Österström gör en ansiktsbehandling på Louise Helgesson.
Spaterapeuten Lena Österström gör en ansiktsbehandling på Louise Helgesson.Foto: Andreas Blomlöf

Utöver det är fotvård och klassisk massage efterfrågat. Kunderna varierar i åldrarna från 25 år upp till 70 år. Fler yngre har fått upp ögonen för fotvård. Tidigare var det mest äldre kunder som unnade sig det. Allt fler män tar sig också tid för behandlingar i dag.

– Jag tror att det handlar om inställning. Männen har förstått att de också behöver bli ompysslade.

Hon menar att med datorjobb är det många män som sitter mycket på jobbet och får bekymmer med axlar och nacke.

Louise Helgesson, medicinsk massageterapeut, Lena Österström, spaterapeut, Ninni Romberg, medicinsk massageterapeut, Lina Blaschke, fotvårdare, och Ann Blaschke som driver Lavendelns minispa.
Louise Helgesson, medicinsk massageterapeut, Lena Österström, spaterapeut, Ninni Romberg, medicinsk massageterapeut, Lina Blaschke, fotvårdare, och Ann Blaschke som driver Lavendelns minispa.Foto: Andreas Blomlöf
Fakta

Vardagslyx hemma

Anns tips för att unna sig vardagslyx hemma

• Om du har ett badkar kan du ta ett bad med badolja och avslappnande musik.

• Du kan också göra ett fotbad och sätta dig med en bok eller en kopp kaffe. Ann tycker att du ska göra något du inte kan springa ifrån och som innebär att du måste sitta eller ligga stilla.

• Har du en partner kan ni massera varandras fötter när ni till exempel kollar på tv. Det finns redskap att köpa som till exempel massagebollar.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons