Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Äldreboendet som vill bli Sveriges vackraste

Nybyggt, ombyggt och mer fokus på människan. På det nygamla omvårdnadsboendet Hammarbygården är livet viktigare än medicinerna.
Jämjö • Publicerad 6 december 2017
Arthur Hansson och Börje Eriksson är två av hyresgästerna på Hammarbygårdens omvårdnadsboende som just genomgått en stor renovering, inte bara vad gäller själva byggnaden: ”Nu har vi människan i fokus”, säger områdeschef Ywonne Eriksson.
Arthur Hansson och Börje Eriksson är två av hyresgästerna på Hammarbygårdens omvårdnadsboende som just genomgått en stor renovering, inte bara vad gäller själva byggnaden: ”Nu har vi människan i fokus”, säger områdeschef Ywonne Eriksson.Foto: Marcus Palmgren

På de gröna dörrarna hänger prassliga smällkarameller och det doftar nybakat i hela korridoren. Det skulle också kunna dofta målarfärg med tanke på att det bara är någon vecka sedan den här delen blev färdig. I våras invigdes en ny flygel och i januari blir sista delen av nya Hammarbygården klar. Då har äldreboendet mitt i Jämjö 48 bostäder med plats för totalt 52 hyresgäster. Inte brukare eller patienter, här är de boende hyresgäster.

– Det är en del av den förändring som vi har gjort. Tidigare fokuserade vi på medicinerna och hade guldstunder lite då och då. Nu har vi bytt perspektiv så att guldstunderna är det vanliga och medicinerna bara en liten del, säger Ywonne Eriksson, områdeschef på Hammarbygården.

Annons

Välbefinnande och delaktighet är viktigt, inte blodtrycket.

– Vi erbjuder många aktiviteter så att dagarna blir innehållsrika. Det är människor som bor här, vi ser inte dem som sjuka och eländiga på väg mot döden.

Den som vill kan bland annat pyssla, laga mat eller få hår- och nagelvård. I vår ska de även åka på utflykter och då är hemtrakter som Kristianopel populära. Byggnaden rymmer både restaurang och träffpunkt som även är öppna för allmänheten. Det är viktigt att ha kontakt med omvärlden resonerar Ywonne Eriksson.

Hårvård och nagelvård är några av aktiviteterna som de boende kan fylla sina dagar med.
Hårvård och nagelvård är några av aktiviteterna som de boende kan fylla sina dagar med.Foto: Marcus Palmgren

Hammarbygården kallar sig ett modernt boende med solceller på taket och miljötänk gällande utrustning som disk- och tvättmaskiner och belysning. Lägenheterna, som alla är utrustade med smart-tv, har lås som öppnas med taggar som de boende har runt armen. En av dem är Arthur Hansson som bott här i flera år. Han trivs sådär.

– Jag saknar havet, men så kommer jag också från Sturkö.

Ywonne Eriksson försäkrar dock att hyresgästerna trivs och att det är hårt tryck för att få en plats.

– Alla lägenheterna är uthyrda, men det är allmänt hårt tryck i kommunen eftersom renoveringen blev försenad.

Det är högt i tak och de olika enheterna har färgskalor som ska påminna om äppelfärger. Estetiken är viktig berättar områdeschefen och visar den lilla vinterträdgården som finns på en av balkongerna.

Den lilla vinterträdgården på balkongen är populär enligt Ywonne Eriksson.
Den lilla vinterträdgården på balkongen är populär enligt Ywonne Eriksson.Foto: Marcus Palmgren

– Vi satsar på att bli Sveriges vackraste boende, säger Ywonne Eriksson.

En annan nyhet på Hammargården är att de har en kulturprofil. Än så länge märks det bara på de olika enheterna som uppkallats efter författare. Vi hinner se Strindbergs, Boyes och Lagerlöfs gata.

Annons

– Kulturdelen är i startgroparna så vi har inte hunnit göra så mycket än. Men tanken är att vi ska ha regelbundna kulturaktiviteter.

Det är Marie Friberg som gjort videokonsten på väggarna. ”Det kan vara ganska dramatiskt att flytta hit och det är det konstnären vill fånga”, säger Ywonne Eriksson.
Det är Marie Friberg som gjort videokonsten på väggarna. ”Det kan vara ganska dramatiskt att flytta hit och det är det konstnären vill fånga”, säger Ywonne Eriksson.Foto: Marcus Palmgren

Under onsdagen höll Hammarbygården öppet hus för att allmänhet och anhöriga skulle få ta del av hyresgästernas värld. Och där hann de med ett litet kulturinslag i form av dans, något som gladde Arthur Hansson.

– Jag dansar inte, men i dag ska jag prova.

Maria GisselquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons