1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Åklagaren åtalar SD-politiker – delade själv SD-kritiskt inlägg

Christopher Larsson (SD) blev under torsdagen åtalad av åklagaren Lena-Marie Bergström.
Samtidigt har hon delat en video på Facebook som är kritisk mot Sverigedemokraterna.
– Det ligger inte i linje med den objektivitetsskyldighet som en åklagare har, säger Larssons advokat Tommy Nilsson till BLT.
Tingsrätten.
Foto: Marcus Palmgren

Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona kommunfullmäktige, Christopher Larsson, åtalades under torsdagen för hets mot folkgrupp. Detta efter ett inlägg på SD:s Facebooksida.

Den som väckt åtalet är åklagaren Lena-Marie Bergström. Det var även som som åtalade SD-politikern Michael Hess för fyra år sedan för hets mot folkgrupp. Hess blev då fälld i tingsrätten men senare friad av hovrätten.

Nu skriver SVT Blekinge att Lena-Marie Bergström delat en film som drar paralleller mellan SD:s propaganda och nazismen i Tyskland från gruppen ”SD är lika med rasister” på Facebook.

– Jag har delat en film om förintelsen, men har inte uppfattat att den har en avsändare som kritiserar Sverigedemokraterna. I så fall ber jag om ursäkt för det, säger Lena-Marie Bergström till SVT Blekinge.

SVT: Hur påverkar det här kravet på objektivitet när du nyss väckt åtal mot en SD-politiker?

– Inte alls. Jag är motståndare till rasism och det ligger i linje med min yrkesroll. Jag tar inte partipolitisk ställning, är inte politiskt intresserad och tycker att samtliga partier är dåliga.

Advokat Tommy Nilsson.
Foto: Patric Söderström

Advokaten Tommy Nilsson som försvarar Christopher Larsson i ärendet är kritisk.

– Vi är är kritiska till åklagarens beslut att väcka åtal då vi menar att hon inte kan göra det på objektiva grunder. Vi ifrågasätter hennes objektivitet ännu mer att agera som åklagare och leda förundersökningen när hon helt klart delar saker om att SD är rasister, säger han till BLT.

För en åklagare gäller objektivitetsplikt vilket innebär att personen måste förhålla sig neutral och det även när åtal har väckts.

– Det ligger inte i linje med den objektivitetsskyldighet som en åklagare har. Vi avser att kontakta åklagarkammaren och meddela att vi menar att det här åtalsbeslutet borde granskas av en annan åklagare, säger han till BLT.

Christopher Larsson kommenterar de nya uppgifterna så här:

– Jag är inte förvånad egentligen men jag är glad att det har kommit fram. Därför att det har märkts tydligt att just denna åklagare är väldigt politiskt färgad. Jag ser det i någon mån som en seger för demokratin och yttrandefriheten om den här åklagaren byts ut, säger Larsson till BLT och fortsätter:

– Det här är inte okej då hon ska döma alla efter samma lagbok och inte ta upp resurser för mål som inte kan leda till fällande dom. Och det finns ingen som jag pratat med som tror att det blir en fällande dom.

BLT har sökt Lena-Marie Bergström för en kommentar.

Läs mer

Bostad

I Blekinge hittade kändisparet sitt drömhus

”Det ska bli vår plats för rekreation och vila”

Misstänkt människorov

Beslut: Misstänkt 21-åring ska stanna i häkte – så förklarar han blodspår i lägenhet

Även 22-åring har överklagat till hovrätten

Sport

KHK-spelarna erbjuds kortare kontrakt

Erik Belin om lagbygget och istiderna

Fastigheter

Anrika restauranglokaler svårsålda – mäklaren ger upp

”Dags att kasta in handduken”

Infrastruktur

Stena Line satsar på ny färjelinje från Blekinge

"Vi har redan en av våra mest framgångsrika linjer där”

Misstänkt människorov

Åklagarbyte igen i utredning om kidnappning – detta har hänt

En vecka har gått sedan polisen började söka efter den försvunne mannen