GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åklagaren åtalar SD-politiker – delade själv SD-kritiskt inlägg

Christopher Larsson (SD) blev under torsdagen åtalad av åklagaren Lena-Marie Bergström.
Samtidigt har hon delat en video på Facebook som är kritisk mot Sverigedemokraterna.
– Det ligger inte i linje med den objektivitetsskyldighet som en åklagare har, säger Larssons advokat Tommy Nilsson till BLT.
Karlskrona • Publicerad 9 november 2018 • Uppdaterad 9 november 2018
Tingsrätten.
Tingsrätten.
Foto: Marcus Palmgren

Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona kommunfullmäktige, Christopher Larsson, åtalades under torsdagen för hets mot folkgrupp. Detta efter ett inlägg på SD:s Facebooksida.

Den som väckt åtalet är åklagaren Lena-Marie Bergström. Det var även som som åtalade SD-politikern Michael Hess för fyra år sedan för hets mot folkgrupp. Hess blev då fälld i tingsrätten men senare friad av hovrätten.

Nu skriver SVT Blekinge att Lena-Marie Bergström delat en film som drar paralleller mellan SD:s propaganda och nazismen i Tyskland från gruppen ”SD är lika med rasister” på Facebook.

– Jag har delat en film om förintelsen, men har inte uppfattat att den har en avsändare som kritiserar Sverigedemokraterna. I så fall ber jag om ursäkt för det, säger Lena-Marie Bergström till SVT Blekinge.

SVT: Hur påverkar det här kravet på objektivitet när du nyss väckt åtal mot en SD-politiker?

– Inte alls. Jag är motståndare till rasism och det ligger i linje med min yrkesroll. Jag tar inte partipolitisk ställning, är inte politiskt intresserad och tycker att samtliga partier är dåliga.

Advokat Tommy Nilsson.
Advokat Tommy Nilsson.
Foto: Patric Söderström

Advokaten Tommy Nilsson som försvarar Christopher Larsson i ärendet är kritisk.

– Vi är är kritiska till åklagarens beslut att väcka åtal då vi menar att hon inte kan göra det på objektiva grunder. Vi ifrågasätter hennes objektivitet ännu mer att agera som åklagare och leda förundersökningen när hon helt klart delar saker om att SD är rasister, säger han till BLT.

För en åklagare gäller objektivitetsplikt vilket innebär att personen måste förhålla sig neutral och det även när åtal har väckts.

– Det ligger inte i linje med den objektivitetsskyldighet som en åklagare har. Vi avser att kontakta åklagarkammaren och meddela att vi menar att det här åtalsbeslutet borde granskas av en annan åklagare, säger han till BLT.

Christopher Larsson kommenterar de nya uppgifterna så här:

– Jag är inte förvånad egentligen men jag är glad att det har kommit fram. Därför att det har märkts tydligt att just denna åklagare är väldigt politiskt färgad. Jag ser det i någon mån som en seger för demokratin och yttrandefriheten om den här åklagaren byts ut, säger Larsson till BLT och fortsätter:

– Det här är inte okej då hon ska döma alla efter samma lagbok och inte ta upp resurser för mål som inte kan leda till fällande dom. Och det finns ingen som jag pratat med som tror att det blir en fällande dom.

BLT har sökt Lena-Marie Bergström för en kommentar.

Samuel AbrahamssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.