1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Åklagaren jävig – får inte driva vidare åtalet mot SD-politikern

Kammaråklagaren Lena-Marie Bergström bedöms jävig i målet om hets mot folkgrupp.
– Hennes delning av filmen där SD likställs med nazismen i Tyskland kan tolkas som ett politiskt ställningstagande, säger överåklagare Mats Svensson.
Foto: Marcus Palmgren

Den 8 november åtalade kammaråklagaren Lena-Marie Bergström Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, för hets mot folkgrupp efter hans inlägg på SD:s Facebooksida där han ska ha utmålat muslimer som terrorister och kvinnoförtryckare.

Dagen efter skickades en skärmdump ut på sociala medier som visade att åklagaren ett år tidigare delat en film från gruppen ”SD är lika med rasister” och i filmen drogs paralleller mellan SD och nazismen i Tyskland.

Detta ledde till att SD-politikern Christopher Larsson begärde prövning av åtalet och anmälde åklagaren för jäv.

– Jag har granskat filmen och efter att ha satt mig grundligt in i hela ärendet har jag beslutat att åklagaren är jävig i detta mål, säger överåklagaren Mats Svensson.

Han anser inte att åklagaren Lena-Marie Bergström i Karlskrona har begått något generellt fel när hon delade inlägget på sin privata Facebooksida, eller i förarbetet för åtalet mot SD-politikern.

Men överåklagaren menar att i just detta specifika mål, där det finns så tydliga politiska aspekter, kan man tolka åklagarens delning som ett politiskt ställningstagande mot Sverigedemokraterna. Och det i sin tur leder till ett jävförhållande.

– Vid en objektiv betraktelse måste åklagarens delning av den aktuella filmen anses utgöra en särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till åklagarens opartiskhet i målet. Mitt beslut är därför att åklagaren inte är lämplig att driva åtalet vidare, säger Mats Svensson.

Men åtalet, hets mot folkgrupp, mot SD-politikern Christopher Larsson står fast. Men det blir en annan åklagare som tar över målet.

– Åtalet kommer att prövas av tingsrätten. Det är en bedömningsfråga om det finns tillräckliga skäl för att väcka åtal. Det finns utrymme för olika ställningstaganden utan att det ena kan sägas vara mer riktigt än det andra. Därför har jag inte ändrat åtalsbeslutet, säger överåklagare Mats Svensson.

Ytterligare en konsekvens som detta mål har fått är att åklagaren utsatts för en våg av hat och hot på sociala medier.

Läs mer

Vård

Kritik: Journalförde inte samtal om magproblem – visade sig vara cancer

Vårdcentral i Blekinge får kritik av Ivo

Intervju

TV: Efter KHK:s degradering – ”vi ska snabbt ta oss tillbaka”

Tobias Larsson om beskedet, framtidsplanerna och säsongskorten

Byggnation

TV: Här rivs den gamla skolan

Se när grävmaskinen demolerar bygget

Näringsliv

Hon öppnar sin första restaurang

”En dröm som blivit sann”

Olycka

E22: Två bilar körde ihop vid avfart

SOS larmat vid 10.30-tiden

Coronavirus

Region Blekinge: Nya bekräftade fall av covid-19

Så många är bekräftat smittade i länet