Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tekniska problem tystade Hesa Fredrik

Måndagen den 13 juni vad den första helgfria måndagen i juni, vilket betyder att systemet för viktigt meddelande till allmänheten (VMA) skulle testas.
Men på grund av tekniska problem uteblev genomgången av larmsystemet klockan 15.00 som brukligt.
– Det var flera som ringde oss direkt och sa att de inte hörde Hesa Fredrik. Det är bra för då fick vi koll på det också, berättar Kenneth Jensen, förbundschef på Räddningstjänsten västra Blekinge.
Karlshamn • Publicerad 14 juni 2022
VMA-larmet uteblev under måndagen, tekniska problem ska vara orsaken.
VMA-larmet uteblev under måndagen, tekniska problem ska vara orsaken.Foto: Henrik Montgomery/TT

Felsökning av VMA-systemet har genomförts tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) systemleverantör för att säkerställa att varningslarmet ska fungera enligt plan i höst igen.

– Det är en dator som styr systemet och i bland hänger de sig. Felsökningen visade att det uteblivna testet sannolikt berodde på ett mjukvaruproblem i kommunikationsutrustningen mellan varningsutrustningen och ljudgivarna, förklarar Kenneth Jensen.

Annons

Förbundschef Jensen berättar vidare att felet är lagat och han trycker på vikten av att klargöra att vid en verklig akut situation är det SOS alarm som utlöser varningssystemet.

– Mjukvaruproblemet är nu åtgärdat och ett tyst test är genomfört mot en ljudgivare. I ett skarpt läge är det SOS alarm som utlöser VMA:et. Så de hade kunnat utlösa varningen i måndags även om vi hade problem med utrustningen som står placerad hos oss.

Att larmet helt uteblir har aldrig tidigare skett i Räddningstjänstens område i västra Blekinge.

”Det var flera som ringde oss direkt och sa att de inte hörde hesa-Fredrik. Det är bra för då fick vi koll på det också.”
Kenneth Jensen, förbundschef på Räddningstjänsten västra Blekinge.
Fakta

Så låter hesa-Fredriks olika utomhuslarm

Beredskapslarm

Signal 30 sekunder – uppehåll 15 sekunder, upprepas under 5 minuter. Beredskapslarm används om regeringen vill meddela att det råder omedelbar krigsfara, eller att landet är i krig. Om du hör beredskapslarmet ska du omedelbart gå inomhus och lyssna på Sveriges Radio P4 för att få mer information. Var förberedd på att kunna lämna bostaden med kort varsel. Ta med det allra viktigaste, varma kläder, något att dricka samt id-handlingar. Om du är krigsplacerad ska du genast ta dig till den plats du har fått besked om.

Flyglarm

Signal med korta stötar under 1 minut. Om det militära försvaret upptäcker ett hotande luftangrepp används signalen för flyglarm för att varna allmänheten. Vid flyglarm ska du genast söka skydd i närmaste skyddsrum eller källare.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

Signal 7 sekunder – uppehåll 14 sekunder, upprepas 6 gånger. VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, används för att varna allmänheten vid händelser som gasutsläpp, bränder med explosionsrisk och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Du nås av VMA via radio och tv, men vid allvarliga händelser kan VMA också sändas ut via utomhusvarningssystemet, även kallat ”Hesa Fredrik”. Utomhuslarmet för VMA testas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Om du hör VMA-signalen någon annan tid ska du omedelbart gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4. Du kan också få mer information via Krisinformation.se eller genom att ringa 113 13.

Faran över

Ihållande signal i 30 sekunder. Signalen betyder att faran är över. Det innebär att du inte längre behöver hålla dig inomhus med stängda fönster, dörrar och ventilation. Om du befinner dig i ett skyddsrum eller skyddande utrymme kan du lämna det.

Källor: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, broschyren Om krisen eller kriget kommer (utgiven av MSB).

Sandra FonnissonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons