Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så många miljoner bidrar småföretagen med

Småföretagen i Karlshamn bidrar med 375 miljoner kronor i skatteintäkter.
En för liten del, menar Företagarnas ordförande Lasse Nilsson.
Sett till omständigheterna råder inga konstigheter, menar kommunalråd Per Ola Matsson (S).
Karlshamn • Publicerad 29 mars 2019
Småföretagen i Karlshamn bidrar med 26 procent av kommunens skatteintäkter, samtidigt som den offentliga sektorn svarar för 30 procent.
Småföretagen i Karlshamn bidrar med 26 procent av kommunens skatteintäkter, samtidigt som den offentliga sektorn svarar för 30 procent.Foto: Företagarna Karlshamn

375 inbetalda miljoner från Småföretagen och dess anställda innebär att sektorn utgör den näst största biten av kommunens totala skatteintäktstårta.

– Om man tittar på många andra kommuner så bidrar småföretagen, tillsammans med sina anställda, med den största delen av skatteintäkterna, menar Lasse Nilsson, ordförande Företagarna Karlshamn.

Annons

Samtidigt kommer 30 procent från den offentliga sektorn, enligt Företagarnas rapport ”Välfärdsskaparna 2019”.

– Jag kan tycka att det är lite oroväckande att den offentliga sektorn utgör en så pass stor del. Det finns grejer som skulle kunna läggas ut mer på den privata sidan.

Har du något speciellt i åtanke?

– Nej, det är generellt.

Just den punkten diskuterades under tisdagens möte mellan Företagarnas representanter och kommunalrådet samt politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Som jag tolkade det var de ganska så överens om att det finns en del saker som skulle kunna förflyttas från offentlig sektor till annan verksamhet.

Per Ola Mattsson (S), kommunalråd, menar samtidigt att för stora växlar inte kan dras av enbart statistiken i sig.

– Räkna exempelvis in 400 arbetsplatser på försäkringskassan och så har vi ett sjukhus här i Karlshamn. Det handlar även om statlig och regional verksamhet, så det är inte så konstigt att vi har en stor offentlig del, menar Mattsson och fortsätter.

– Sedan visar siffrorna att småföretagen bidrar till en stor del, om man bortser från procenten. Man måste se till omständigheterna. Hade det endast rört sig om kommunal verksamhet så hade vi haft något att fundera på.

Även om han inte ser något behov av att aktivt sträva efter en förändra procentuell fördelning, ser Mattsson inte omfördelningar som en omöjlighet framöver.

– Det ska vara kostnadseffektivt och ibland kan det vara bättre att flytta ut vissa uppdrag på entreprenad, vilket vi har gjort tidigare med exempelvis personlig assistans.

Tim JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons