Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Två socialdemokrater strukna från vallistor

Två socialdemokratiska politiker har petats som kandidater till valet.
Orsaken är uttalanden om islam som inte stämmer överens med partiets värderingar.
När BLT får tag i en av dem förnekar han anklagelserna.
Karlshamn • Publicerad 7 september 2018
Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Det är P4 Blekinge som först har rapporterat om de strukna S-politikerna i Karlshamns kommun. En av dem har stått på valbar plats till fullmäktige i Karlshamn och till landstinget. Han har även funnits med på riksdagslistan.

Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd, konstaterar att S-kandidaten uttryckt saker som inte stämmer överens med den politik som partiet för. Efter att ha fått signaler om detta gjorde partiet en egen undersökning, bland annat av ett 30 minuter långt radioinslag på Facebook med hjälp av två oberoende tolkar. Inslaget är numera bortplockat

Annons

– Den samlade bilden har gjort att vi har bestämt oss för att han inte är vår kandidat, säger Per-Ola Mattsson till BLT.

Han påpekar att mannen blandar samman religion och politik. Han ska, enligt partiets tolkning, ha lovat att verka för en förändring av lagstiftningen när det gäller tvångsomhändertagande av barn. Kandidaten ska också ha haft synpunkter på kvinnor som tar av sig sina slöjor, enligt Mattsson.

– Vi tycker det här är tråkigt, men har inte kunnat agera på annat sätt, säger Per-Ola Mattsson.

När BLT tar kontakt med den strukna socialdemokraten förnekar han att han sagt saker som strider mot partiets värderingar.

– Det stämmer inte. Jag har inte gjort någonting. Per-Ola Mattsson lyssnade inte på mig, säger mannen.

Per-Ola Mattsson betonar att partiet har tagit en egen kontakt med personer och ställt frågor om den nu strukna kandidaten.

– Han säger att det inte är sant och att vi har övertolkat Han är besviken på oss, men vi har tagit det beslutet. Jag förväntar mig inte att han delar vår uppfattning, säger Per-Ola Mattsson.

Ytterligare en socialdemokratisk kandidat har strukits, men står dock inte på valbar plats. Den personen har också gjort uttalande i samma riktning som den andra strukna S-kandidaten.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons