Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Musikskolans framtid återigen oviss

I budgettid är ofta musikskolans framtid hotad.
Så är det i år också. Men för första gången gör kommunen en grundlig utredning.
Karlshamn • Publicerad 7 oktober 2019
Musikskolans framtid är under utredning. Nu tas det mest genomgripande analysen fram i modern tid.
Musikskolans framtid är under utredning. Nu tas det mest genomgripande analysen fram i modern tid.Foto: jörgen ragnarsson

Musikskolans rektor Bernth Sjögren lämnade tidigare i år musikskolan. Han slutade för att han tröttnat på att kommunen inte ville ge dem ändamålsenliga lokaler. Nu har kommunen löst tjänsten tillfälligt genom att Maria Sköldqvist, kultur- och bibliotekschef även är rektor för musikskolan.

Hur framtiden ser ut för musikskolan är ovisst. Precis som det varit så många gånger tidigare när kommunen tvingas spara pengar.

Annons

– Musikskolan är jämt föremål för diskussion eftersom det inte är någon lagstadgad undervisning. Men det är inte många skolor som läggs ner, säger Maria Hemming, utvecklingssamordnare.

Hon hänvisar till statistik som säger att 283 kommuner har musikskola alternativt kulturskola. Det är bara sju kommuner i landet som saknar något av det.

Turbulensen med kommunens ekonomi gör att utbildningsförvaltningen har dragit i gång en grundlig utredning om musikskolans framtid. Den första i modern tid.

– Vi har kollat i diariet men det finns i alla fall ingen registrerad tidigare, säger Maria Hemming.

Utredningen granskar hur musikskolan förhåller sig i Karlshamn till andra orter, vad den kostar och vilket utbud som finns.

– Musikskolan är viktigt och vi vill inte att den ska försvinna, men det kan vara aktuellt med någon annan form. Vi är i ett läge där vi måste titta på allt, säger Jan Åke Berg (S) ordförande i utbildningsnämnden.

En fråga som har lyfts politiskt är om musikskolan ska tillhöra skolans verksamhet eller kulturen. Förespråkare för att flytta den menar att det är kultur och ska konkurrera med annan kultur.

– Musikskolan ligger oss extremt varmt om hjärtat. Det är mer kultur än skola och ska konkurrerar med motsvarande verksamhet. Bibliotek är lagstadgat medan annan verksamhet är frivillig och då måste man titta på vad vi har möjlighet till, resonerar Bodil Frigren Ericsson (L) som vill att den jämställs med exempelvis dansscenen och vad den kommer att kosta skattebetalarna.

– Jag tror inte den hade varit lika utsatt som den är nu. Bus-nämnden (barn- ungdom och skola) har ingen möjlighet att finansiera frivillig verksamhet, fortsätter hon.

Ordförandens förhoppning är att utredningen ska ge svar även på var musikskolan ska tillhöra. Och att det ska bli lugnt för musikskolan i framtiden.

Annons

– Det är aldrig kul att tillhöra en verksamhet som är föremål för besparingar, menar Jan-Åke Berg.

523 elever är inskrivna på musikskolan, 340 av dem är flickor och 183 pojkar. 17 personer jobbar som lärare vilket motsvarar 12 heltidstjänster.

Viktoria NimlinSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons