GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Möbler ska tåla ögats slitage"

Konst eller möbler?
- Jag vill luckra upp gränsen mellan konst och bruksföremål.
Det säger intendent Sven Lundh, som har gjort utställningen Effulgent som i dag öppnar på Karlshamns konsthall.
Karlshamn • Publicerad 1 februari 2003

Vad är kvalitetsmöbler? För Sven Lundh betyder det inte att möblerna ska vara försedda med ett möbelfaktaintyg som visar att de tål nötning. Istället ska de, precis som god konst, ge betraktaren en upplevelse. Och helst då en upplevelse som står sig genom åren.

- De ska tåla ögats slitage, säger Sven Lundh.

Han exemplifierar sitt resonemang med den berömda betongstolen, formgivaren Jonas Bohlins debutverk, som Sven Lundh lanserade. Det är ingen kvalitetsmöbel i traditionell mening: den är varken praktisk, bekväm eller tålig. Men trots att betongstolen har mer än 20 år på nacken, har den stått sig med sin banbrytande form. Den har tålt ögats slitage.

Jonas Bohlin, ansedd som en av Europas främsta möbelformgivare, finns representerad på utställningen. Bland annat med en schäslong inspirerad av en grekisk fiskebåt. Men här finns också möbler av John Kandell, Mats Theselius och många andra.

De flesta av de formgivare som Sven Lundh arbetar med är samtidigt bildkonstnärer.

- Det är därför de ofta har ett skulpturalt uttryck, säger han.

För 20 år sedan kunde man inte tänka sig att göra en utställning med möbler på ett museum, då fick det bara vara bildkonst. Men Sven Lundh har drivit fram ett nytt synsätt, där även möbler kan vara konst.

- Det är upplevelsen som är det viktiga i kommunikationen med publiken, säger han.

FOTNOT: Effulgent är engelska för strålande. Utställningen pågår fram till den 23 februari.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.