1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Massabruket i Blekinge står för genombrytande innovation

Massabruket i Mörrum använder ny teknik för att återvinna textilier på en skala som ingen annan aktör i världen gör, det menar Södra i ett pressmeddelande.
Södra cell, Mörrums massabruk har nu börjat återvinna vita textilier med den nya innovationen.
Foto: LENA EHRING

Textilier är ökänt svåra att återvinna. Ofta blandas olika material när man skapar klädesplagg vilket gör det svårt för att separera igen i återvinning. Nu menar företaget Södra att man använder ny innovation på bruket i Mörrum som tillåter just detta.

– I dag återvinns en försvinnande liten andel av världsproduktionen av kläder och textilier. I princip allt går till förbränning eller deponi. Men tack vare svensk innovationskraft och en vilja att bidra till den nödvändiga klimatomställningen kan spelplanen nu börja förändras på global nivå, säger Lars Idermark, VD och koncernchef för Södra i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande påstår företaget att inga aktörer i världen kan återvinna fiber från blandmaterial i stor skala. Det problemet verkar man ha löst. Under hösten har Södras massabruk i Mörrum producerat massa med inblandning av 20 ton kasserade textilier.

– Nu ritar vi om kartan för mode- och textilbranschen genom att erbjuda cirkulära flöden av textilfiber, på så sätt kan en tröja bli en tröja igen. Detta kommer ge ett stort värde för våra kunder och inte minst för modebranschen. Det är en stor dag för oss och en lika stor dag för den framväxande cirkulära bioekonomin, säger Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts i ett pressmeddelande.

I nuläget kan Södra endast ta hand om vita textilier, men de siktar in sig på att även hitta lösning för avfärgning. Målet är att på sikt komma upp i 25 000 ton textilier för inblandning i massatillverkning.

Läs mer

Brott

Pizzeriaägare misstänks för brott

Kan behöva betala avgift på tiotusentals kronor

Sport

OIK värvar från Halmstad

Forward in i truppen – med rötter från Olofström

Bostad

Bostad: Priserna i Blekinge stiger mest i landet

”Sommarens bostadsmarknad blir mer aktiv än vanligt”

Karlshamn

Trafik: Olycka – mindre fordon kört omkull

En person fört med ambulans till sjukhuset

Festival

Tror att gratiskonserten på torget kan gå runt

Samarbetspartner ska lösa ekvationen

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje