Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Staffan såg eldklot och rykande hål: ”Var riktigt höga smällar”

Tre smällar och ett eldklot. Följden blev ett strömavbrott för över 200 personer i Åryd. Och en gräsbrand.
Åryd • Publicerad 24 juli 2019
”När vi kom till platsen fanns det varken eld eller rök. Det fanns ett hål på knappt fem centimeter i diameter”, berättar brandmannen Christer Amundsson, Räddningstjänsten Västra Blekinge.
”När vi kom till platsen fanns det varken eld eller rök. Det fanns ett hål på knappt fem centimeter i diameter”, berättar brandmannen Christer Amundsson, Räddningstjänsten Västra Blekinge.Foto: Karolin Engman

Vid kvart över tio satt Staffan Nilsson hemma i sin trädgård när han såg ett gult eldklot. Han uppskattar att det var cirka 80 centimeter i diameter. Därefter ska det ha kommit tre smällar, varav den tredje var i samband med rökutlösning i form av en pelare.

– Det såg nästan ut som att det var någon som härjade med fyrverkerier och det var riktigt höga smällar, säger han.

Annons

När Staffan Nilsson sen såg hålet som det kom rök ifrån, ringde han SOS Alarm. De bad dem honom ringa 112 istället.

– Efter en kort stund fick jag bekräftat från räddningstjänsten att Eon hade sett på sina mätare att något inte stod rätt till och bröt därefter strömmen i hela byn, säger Staffan Nilsson.

Staffan Nilsson såg ett eldklot och hörde två smällar när han satt i sin trädgård. Han ringde där efter 112.
Staffan Nilsson såg ett eldklot och hörde två smällar när han satt i sin trädgård. Han ringde där efter 112.Foto: Karolin Engman

Enligt Eons avbrottskälla ska 244 hushåll stått utan el, men vid cirka klockan 13.00 var elen tillbaka i de flesta bostäderna och resterande bostäder kommer förmodligen återfå elen senare under eftermiddagen. Eon har än inte fått fram orsaken till felet.

– Vi har prioriterat att lösa elen till bostäderna. Nästa steg är att utreda felet, men då behöver vi gräva, säger Sven-Erik Lood som jobbar för Eon.

Något liknande problem har man inte stött på tidigare, vad Sven-Erik Lood känner till.

Hålet var inte större än cirka fem centimeter i diameter.
Hålet var inte större än cirka fem centimeter i diameter.Foto: Karolin Engman

Karolin EngmanSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons