Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lantbrukarparet ger inte upp

Spanmålsskörden var katastrofalt dålig.
De har fått skicka kor till slakt.
Men lantbrukarparet Anton och Lola Ivarsson ger inte upp.
Trensum • Publicerad 30 december 2018
Anton och Lola Ivarsson har påverkats mycket av den tidigare torkan i sommar. De har tvingats skicka flera kor till slakteriet och de måste även betala dyrt för spannmål. Hundarna Jappi, bordercollien och Otto, den svensk-danska gårdshunden, trivs bra i ladugården tillsammans med korna.
Anton och Lola Ivarsson har påverkats mycket av den tidigare torkan i sommar. De har tvingats skicka flera kor till slakteriet och de måste även betala dyrt för spannmål. Hundarna Jappi, bordercollien och Otto, den svensk-danska gårdshunden, trivs bra i ladugården tillsammans med korna.Foto: LENA EHRING

Mjölkkorna står på rad i ladugården i Tockarp och mumsar på blandningen av gräs och kraftfoder. De ser nöjda ut när Lola Ivarsson går förbi med sin man, Anton. Sedan tio år tillbaka driver de en ekologisk mjölkproduktion och de har cirka 65 djur på plats. Det är cirka tio djur färre en vanligt, en av konsekvenserna av sommarens svåra torka.

– Det var första gången vi fick skicka så många på slakt samtidigt, säger Anton.

Annons

Paret har också fått beställa mycket foder till djuren, eftersom skörden av spannmål inte alls är tillräckligt stor för att deras kor ska få tillräckligt med mat i vinter.

– Vi kommer inte att ge upp, även om det är tufft, säger Lola.

Det har varit svårt att skicka iväg kor på slakt, men det har inte funnits några alternativ efter torkan. Varje ko är en personlighet intygar Lola. Det kommer att bli färre mjölkkor framöver, eftersom kvigorna inte gick i brunst som de skulle i somras.

– Korna orkade ingenting i värmen, utan de låg bara och flåsade säger Anton.

Han och Lola konstaterar att det kommer att ta några år att få tillbaka tillräckligt många mjölkkor i produktion.

– Det kommer att ta två år innan vi är i fas igen.

En viktig förutsättning på kort sikt är att sommaren 2019 blir mer normal vädermässigt. Det behövs, eftersom lantbrukarparet har stora extra utgifter för tillfället

– Det är mer än det dubbla priset på grovfoder. Vi har lagt närmare en halv miljon kronor utöver det vi brukar betala. Krisstödet vi fick var 41 000 kronor, men det är inga oävna pengar, säger Anton.

Han och Lola hade gärna sett att skatten på diesel minskade istället. I andra EU-länder är den lägre än i Sverige.

– Vi lägger cirka 150 000 kronor per år på diesel. Två tredjedelar av priset är skatt.

Annons

Trots svårigheterna tycker både Lola och Anton om livet som lantbrukare, på en gård som har varit i Antons släkts ägo sedan före dansktiden. De uppskattar variationen och att få arbeta med djur. Lola drömmer också om att få utveckla lantbruket.

– Jag skulle gärna ha ett litet mejeri på gården, säger hon.

De unga kalvarna trivs bra i ladugården. Men antalet kvigor kommer att bli färre till antalet framöver på grund av att brunsten inte blev som tänkt i sommarhettan. Det påverkar mjölkproduktionen. Parets Ivarssons kor producerar omkring 600 ton mjölk per år till mejeriet.
De unga kalvarna trivs bra i ladugården. Men antalet kvigor kommer att bli färre till antalet framöver på grund av att brunsten inte blev som tänkt i sommarhettan. Det påverkar mjölkproduktionen. Parets Ivarssons kor producerar omkring 600 ton mjölk per år till mejeriet.Foto: LENA EHRING
En nyfiken mjölkko. Varje ko äter cirka två balar gräs per månad och per dygn går det åt omkring 50 kilo gräs.
En nyfiken mjölkko. Varje ko äter cirka två balar gräs per månad och per dygn går det åt omkring 50 kilo gräs.Foto: LENA EHRING
bild 1/4
Sandra Stenholm, som är anställd, ser till att korna blir fina.
Sandra Stenholm, som är anställd, ser till att korna blir fina.
Peter NybergSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons