Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Köp en gädda – rädda en annan

Företaget säljer godis föreställande en gädda. Allt började efter att en gädda dragits upp på Eriksbergs vilt och natur.
Karlshamn • Publicerad 8 december 2017
Påsen med godiset som företaget Kolsvart plockat fram.
Påsen med godiset som företaget Kolsvart plockat fram.Foto: Privat

Sedan 2012 driver Nils Tenje företaget Kolsvart tillsammans med Axel ”Acke” Roos. Tenje är uppväxt i Kristianstad och företaget har bland annat gjort sig känt genom sin egna lakrits. Men nu har företaget valt att göra en ny godissort och allt började när ”Acke” drog upp en tvåkilos-gädda på Eriksbergs vilt och natur.

– Vi ville göra något annorlunda och inte göra på det gamla vanliga sättet. Utan hitta och rikta mot något som man bryr sig om, säger Nils Tenje.

Annons

Gäddan som drogs upp skannades sedan in och så 3D-printade man gjutformarna. Det blev sedan godiset som varken innehåller gelatin, gluten eller färgningsämnen och har smak av fläder.

– Det är den fisken som han drog upp vilket är så jäkla häftigt. Fast den är nedskalad och ser kanske mer ut som ett gäddyngel i godisformatet.

Var det givet med fläder?

– Det var inte helt givet men vi tittade på lite roliga smaker, vi ville ha något som är gott men inte så vanligt. Vi ville matcha smaken med själva godiset.

Som en del av detta presenterade man idén för Sportfiskarna och det bestämdes att några kronor för varje påse som säljs går till arbetet för att hjälpa gäddyngel i Östersjön.

– Det är kul att kunna rikta det så tydligt, när man äter ett gäddyngel så simmar ett annat gäddyngel ut förhoppningsvis.

Men Kolsvart är inte färdiga här med fisktemat. Under nästa år finns det planer på att lansera torsken.

– Det är ingen höjdare att vara fisk i dag i Östersjön så det är bra om vi kan hjälpa till, avslutar Nils Tenje.

Samuel AbrahamssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons