Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karlshamn kör över gaskritiker

Karlshamns ja till den ryska gasledningen har väckt många hårda inlägg i sociala medier. Men kritiken mot Nord Stream 2 växer även ute i Europa.
KARLSHAMN • Publicerad 10 februari 2017
Hamnens vd Mats Olsson har redan tagit emot provrör till det ryska Gazproms projekt Nord Stream 2. Foto: bo åkesson
Hamnens vd Mats Olsson har redan tagit emot provrör till det ryska Gazproms projekt Nord Stream 2. Foto: bo åkesson

Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) och ledamöterna i kommunstyrelsen har kallats landsförrädare i sociala medier. Och det har skickats in anonyma dödshot.

Men diskussionen om Nord Stream 2 förs även utanför Karlshamns kommungränser. Tidigare i veckan har Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen uppmanat sin regering att agera tillsammans med Polens regering för att stoppa det ryska gasprojektet.

Annons

Danmarks invändningar bygger delvis på miljöskäl och på att gasrören ska dras väldigt nära Bornholms kust. Polen är också negativ till gasledningen och landets regering har uttalat att den helst vill stoppa projektet.

Även EU:s energi- och klimatkommissionär har inlett en utredning för att se om det finns en laglig möjlighet i EU:s regelverk för att stoppa det ryska företaget Gazprom från att bygga Nord Stream 2. Och fram tills nu har ledare från åtta EU-länder protesterat mot den nya gasledningen.

Och i Danmark hade man hoppats på ett nej från Karlshamn. Men kommunen har inte tagit intryck av Europas protester.

– Vi har ingen annan inställning till gasledningen än övriga Europa. Men det är inte gasledningen vi har sagt ja till. Vi har sagt ja till att lagra rör och det är ett rent affärsmässigt beslut, säger Per-Ola Matsson.

Kan du förstå om det upplevs lite dubbelbottnat att vara kritisk till gasledningen men säga ja till rören?

– Ja. Men Karlshamns kommun har inte makt att fatta beslut om gasledningen. Det är en fråga för EU.

Anledningarna till den växande kritiken är säkerhetspolitiska med hänvisning till att gasledningen skulle kunna användas som en bricka i konflikten Ryssland – Ukraina. Men det finns även kritik mot att gas inte är ett förnybart bränsle och att Europa bygger sig fast i ett ryskt gasberoende.

– Jag tycker inte heller gas är bästa lösningen. Men den är bättre än brunkol och Tyskland behöver gasen, säger Per-Ola Mattsson.

Fakta

Gasledningen

1,2

kilometer lång och 20 ton tung. Ledningen består av 200 000 rör.

• Ska gå mellan tyska Lubmin till Ryska Viborg vid Östersjökusten och försörja 26 miljoner hushåll i Europa med gas.

• Kostar cirka 11 miljarder dollar och ska tas i drift 2019.

Simone HansenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons