Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här vill de bygga flytande hus vid kajen

Det kan komma att byggas flytande hus vid gamla stenbrottet på Sternö.
Det vill den styrande politiska koalitionen.
Läget blir verkligen havsnära.
STERNÖ • Publicerad 3 juli 2018
Bilden är ett exempel på hur flytande hus kan se ut.
Bilden är ett exempel på hur flytande hus kan se ut.

Planer på nya bostäder på Sternö har det funnits under flera år. När stenbrytningen upphörde kunde arbetet med att förverkliga dem sätta fart på allvar. Området erbjuder goda möjligheter att bygga nya bostäder och även en nya marina.

Nu genomförs en upphandling för att göra en riskanalys för oljecisternerna. Om det blir klartecken kan byggprocessen starta, vilket bland annat innefattar en ny detaljplan för området.

Annons

– Det finns en efterfrågan på havsnära boende och det är inte alldeles enkelt att hitta sådant. Det är också viktigt att allmänheten har tillgång till havet, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamn.

Han är entusiastisk över den tanke som den styrande koalitionen har, S, C och L, har om flytande hus vid stenbrottets kaj.

– Man bygger ut betongbryggor som man kopplar husdelar till. Man lägger dem på flytande kvartersmark. Det blir inga problem med den stigande havsnivån, säger Per-Ola Mattsson.

De framtida husen får gärna bestå av blandat boende om Per-Ola Mattsson får man han vill. Han hoppas att det också kommer att byggas hyresrätter vid kajen.

– Man kan även bygga hus på land, mellan havet och hålet för stenbrottet, säger han.

Det har pågått ett arbete med att förbereda en ny detaljplan för Sternö. Sedan tidigare han man gett stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att bygga i området. Det rör den högra sidan av vägen, mot Sternöbadet, där det redan finns fastigheter i dag.

– Där har vi redan köpt in någon fastighet och vi har möjlighet att förtäta säger Per-Ola Mattsson.

Om allt går vägen med riskanalys och detaljplan hoppas han att byggandet skulle kunna komma igång redan under 2020. Området har utretts under flera år tidigare.

– Sternö är ett fantastiskt område, säger Per-Ola Mattsson.

Per-Ola Mattsson (S) kommunalråd, Karlshamn, ser fram mot nya bostäder på Sternö.
Per-Ola Mattsson (S) kommunalråd, Karlshamn, ser fram mot nya bostäder på Sternö.
Peter NybergSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons