Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fritt flöde när kraftverket rivs

Rivningen av Mariebergs kraftverk pågår för fullt.
Effekterna av arbetet har redan märkts i Mörrumsån.
Nystigen lax har fångats ända uppe i Knaggelid.
Svängsta • Publicerad 28 juni 2020
Maria Johansson, Uniper, är projektledare för rivningen av Mariebergs kraftverk. Inom några veckor kommer det vara helt rivet och då kan forsen flöda fritt igen.
Maria Johansson, Uniper, är projektledare för rivningen av Mariebergs kraftverk. Inom några veckor kommer det vara helt rivet och då kan forsen flöda fritt igen.Foto: Bo Åkesson

Det mullrar och dunsar av natursten som rullar längs med det forsande vattnet i Mörrumsån vid Marieberg i Svängsta. Det hundraåriga kraftverket har gjort sitt och ska få ge plats för naturliga forsar igen. Ån ska återställas som den såg ut en gång i tiden och laxen och öringen ska få chansen att ta sig mycket längre upp i den. Tidigare har fisken bara kunnat gå via laxtrappan.

Här saknas innehåll

Det är Fredrik Lundblad, Naturentreprenad Syd från Bjuv, som med sin grävmaskin balanserar längst ut på den barriär av sten och grus som lagts för att stoppa vattenflödet mot kraftverket.

Med sin grävskopa ser Fredrik Lundblad till att ge utrymme för ett forsande flöde av vatten i Mörrumsån vid Marieberg. Under tiden som det mer än hundraåriga kraftverket rivs ska laxen och öringen kunna ta sig uppåt i ån utan bekymmer. Redan nu har det fångats nystigen lax i Knaggelid.
Med sin grävskopa ser Fredrik Lundblad till att ge utrymme för ett forsande flöde av vatten i Mörrumsån vid Marieberg. Under tiden som det mer än hundraåriga kraftverket rivs ska laxen och öringen kunna ta sig uppåt i ån utan bekymmer. Redan nu har det fångats nystigen lax i Knaggelid.Foto: Bo Åkesson
Annons

Närmast turbinhallen flödar vattnet, det är här som den vandrade fisken ska kunna passera under de veckor som rivningen av kraftverket pågår. Och det är mycket lax i ån, riktigt fina också intygar Fredrik Lundblad, som är en hängiven flugfiskare som gillar att fiska i Mörrumsån. Han har också samarbetat med Sveaskog under cirka fem år för att restaurera ån och göra den mer attraktiv för det samlade djurlivet.

Fredrik Lundblad äger Naturentreprenad Syd från Bjuv och har varit på plats under flera år för att restaurera Mörrumsån på andra platser än i Marieberg, Svängsta. Han är dessutom hängiven fiskare och har själv fångat lax i ån.
Fredrik Lundblad äger Naturentreprenad Syd från Bjuv och har varit på plats under flera år för att restaurera Mörrumsån på andra platser än i Marieberg, Svängsta. Han är dessutom hängiven fiskare och har själv fångat lax i ån.Foto: Bo Åkesson

– Det har kommit jättemycket lax till ån nu och jag tror det inte har varit så mycket här sedan 2001 - 2002, säger han.

När BLT är på plats är bottenplattan till det första så kallade utskottet på kraftverket rivet. Det är där vattnet kan forsa fram. I mitten av juli ska hela anläggningen vara borta och då blir flödet mer naturligt även i Marieberg.

– Den stora vinsten efter utrivningen är att strömvattnet blir återställt, där det har varit konstgjord damm i 100 år. Fisken kan också vandra nedströms utan den förhöjda dödlighet som dammar medför, säger han.

Maria Johansson, projektledare på Uniper, som äger kraftverket, konstaterar att vattnet i ån har sjunkit rejält. Fasaden på mattfabrikens gula byggnad har blivit blottad med cirka tre meter mot tidigare när dammen var intakt. Och vattennivån kan komma att sjunka ytterligare någon meter.

När vattnet har släppts på och kraftverket har börjat rivas har vattennivån i ån sjunkit påtagligt. Det vittnar de åkanter som nu har blivit synliga. I ån syns också lämningar efter den kvarn som tidigare har funnits på platsen.
När vattnet har släppts på och kraftverket har börjat rivas har vattennivån i ån sjunkit påtagligt. Det vittnar de åkanter som nu har blivit synliga. I ån syns också lämningar efter den kvarn som tidigare har funnits på platsen.Foto: Bo Åkesson

Hon pekar ut mot vattenytan och visar de synliga lämningar av vad som förmodligen är en gammal kvarn. Det är något som det har varit gott om i Mörrumsån, vars forsar har varit attraktiva för de tidigare industrierna som anlades längs med ån för att ta tillvara den kraft som de genererade. Det var också därför som det anlades ett kraftverk vid Marieberg och det drogs igång 1918.

Företaget Asea använde svastikan som symbol fram till 1933, då dess vd beslutade att ta bort den för att inte förknippas med Nazityskland (enligt Wikipedia). Här är den ovanpå en av de generatorer som drivit kraftverket i Marieberg.
Företaget Asea använde svastikan som symbol fram till 1933, då dess vd beslutade att ta bort den för att inte förknippas med Nazityskland (enligt Wikipedia). Här är den ovanpå en av de generatorer som drivit kraftverket i Marieberg.Foto: Bo Åkesson

I den gamlas turbinhallen har arbetet med att riva ut de mäktiga generatorerna pågått en tid. De är gjorda i gjutjärn och mer än hundra år gamla. Aseas märkning med en svastika är en tydlig tidsmarkör, som dock inte har något att göra med mer sentida tyska hakkorsen.Det är ännu inte bestämt vad som ska hända med turbinhallen, den frågan får Uniper ta ställning till lite längre fram.

Nu rivs laxtrappan där fisken tidigare kunde vandra upp i Mörrumsån.Sedan kommer laxen och öringen kunna vandra fritt i en fors, där det tidigare var kraftverk.
Nu rivs laxtrappan där fisken tidigare kunde vandra upp i Mörrumsån.Sedan kommer laxen och öringen kunna vandra fritt i en fors, där det tidigare var kraftverk.Foto: Bo Åkesson

Rivningen av laxtrappan, där fisken tidigare har kunnat vandra upp i Mörrumsån, pågår också när tidningen är på plats. Den betong som plockas bort körs i väg av lastbilar för att sedan krossas och användas vid vägbyggen. Naturstenen som finns i de två barriärer som ska omge kraftverket kommer däremot att användas vid restaureringen av ån, där också Sveaskog och Kronolaxfisket deltar. Fredrik Lundblad tror att det arbetet kan komma att ta omkring tre veckor, kanske lite mer tid.

Längs med turbinhallen är det en fors, där fisken kan vandra medan arbetet med att riva kraftverket pågår.
Längs med turbinhallen är det en fors, där fisken kan vandra medan arbetet med att riva kraftverket pågår.Foto: Bo Åkesson

Rivningen av kraftverket har väckt stor uppmärksamhet konstaterar Maria Johansson. Det ska komma dammsäkerhetsexperter och granska arbete för att kunna få en chans att på riktigt kunna se detaljer som inte är synliga annars. Bland annat är de nyfikna på trädetaljer som använts vid det tidigare arbetet med kraftverket. Uniper har också ett filmteam på plats för att dokumentera och göra det möjligt för fler människor att få se vad som pågår.

Fakta

Webinar vid Marieberg

På onsdag, 1 juli, hålls det ett internationellt webinar från Marieberg.

Det är paraplyorganisationen Dam Removal Europe som anordnar detta.

Organisationen jobbar med ökad biologisk mångfald genom utrivning av vandringshinder och återställning av vattendrag.

Under webinaret bjuds det bland annat på föreläsningar.

Det blir även samtal under ledning av Olle Calles, Karlstads universitet, med Johan Tielman, Uniper, Ida-Maria Rigoll, Kronolaxfisket Mörrum och Christer Borg, Älvräddarna.

Källa: Dam Removal Europe.

bild 1/25
Fakta

Kraftverket Marieberg

Den första dämningen för kraftstationen vid Marieberg, Svängsta, gjordes redan 1908.

Tio år senare, 1918, togs kraftverket i drift.

Det är det sista av sju kraftverk nedströms sjön Åsnen.

Kraftverket är beläget cirka 12 kilometer från åns mynning till havet.

Mariebergs kraftverk har tre aggregat installerade med en kapacitet på 26 kubikmeter vatten per sekund som utbyggnadsvattenföring.

Fallhöjden är 4,8 meter.

Utbyggnadseffekten är 900 kilowatt och normal årsproduktion är 5,4 gigawattimmar.

Källa: Deldom M 566-18, mark och miljödomstolen, Växjö Tingsrätt

Peter NybergSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons