Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De har skapat en utställning om utvandring

Karlshamns museum har fått en tillfällig utställning om utvandrare.
En trio från projektet My Way ligger bakom den.
De hoppas den ska förmedla lite känslor.
Karlshamn • Publicerad 1 mars 2018
Hanan Alrayes, Tristan Saraldor och Magnus Johansson har tillsammans skapat en liten tillfällig utställning om utvandring på Karlshamns museum.
Hanan Alrayes, Tristan Saraldor och Magnus Johansson har tillsammans skapat en liten tillfällig utställning om utvandring på Karlshamns museum.Foto: Peter Nyberg

Karlshamn är en stad förknippad med utvandring. Hotell Hoppet och Utvandrarstatyn är två konkreta minnesmärken över alla dem som emigrerade, inte minst till Amerika. Mobergs böcker och filmatiseringen av dem har lyft fram denna epok.

På 1850-talet och många år framöver var det många som sålde allt de hade och lämnade Sverige för en okänd framtid. Tristan Saraldor, Magnus Johansson och Hanan Alrayes, som skapat utvandrarutställningen vill med den förmedla en känsla av den tid som var, inte minst till dagens nyanlända, som sökt sig till Karlshamn.

Annons

– Det finns mycket agg mot invandrare, men vi sitter i samma båt, säger Tristan Saraldor.

I en hörna har trion satt upp föremål och utklädda dockor för att besökarna ska kunna flyttas tillbaka till 1800-talet och de miljöer som fanns då. De har botaniserat i förråd och på vinden för att hitta autentiska saker.

– Vi ville det skulle bli lite sentimentalt och sätta en tagg i hjärtat på folk, säger Tristan Saraldor.

Bengt Norman, ordförande, Karlshamns museum, berättade själv om släktingar som emigrerade. Han läste också ur en Karlshamns Allehanda från 1854 för att kunna berätta om en enskilds karlshamnsfamiljs öde.

Genom att gräva i olika källor hade han och hans medarbetare lyckats få belagt att en handfull fartyg for från Karlshamn och vidare till Amerika.

– Det blir nog en fortsättning med en emigrantutställning, säger Bengt Norman.

Peter NybergSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons