Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Insändare

Lönegolvet slår hårt mot odlare i Blekinge

Konsekvenserna kan bli att vi får betydligt högre livsmedelspriser.
Publicerad 17 april 2024
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är dags att skrota förslaget om en höjning av lönegolvet, skriver Ulf Svensson
Det är dags att skrota förslaget om en höjning av lönegolvet, skriver Ulf SvenssonFoto: Olof Elfverson

Det lönegolv på 34.000 kr. som regeringen och Sverigedemokraterna tänker införa vad gäller bland annat de gröna näringarna, slår skoningslöst mot den svenska livsmedelsförsörjningen, vilken står inför ett stort problem om detta blir allvar.

Konsekvenserna kan bli att vi får betydligt högre livsmedelspriser. Detta slår då hårt mot de som har en sämre ekonomi då man inte köper svensktillverkade livsmedel utan mer och billigare utländskt producerat mat.

Annons

Den utredning som gjorts ger en felaktig bild av konsekvenserna för de gröna näringarna. Här pratas det om att vi ska ha en ökad självförsörjningsgrad och en grön omställning vad gäller svenska livsmedel, och så blir det helt galet med risk för att även tjänstesektorn drabbas.

All kompetens finns inte i EU och då står även industrin för ett stort problem, om man inte kan hitta den personal som behövs och som lönemässigt ligger strax under regeringens förslag. Detta är också anmärkningsvärt. Varför ska regeringen lägga sig i lönesättningen som normalt görs av arbetsgivare och fackföreningar?

Det är dags att skrota förslaget om en höjning av lönegolvet då det slår hårt mot våra odlare och andra företagare i Blekinge!

Ulf Svensson, Centerpartiet Sölvesborg.

Annons
Annons
Annons
Annons