Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Maxtaxan gynnar inte alla

Nyheter • Publicerad 20 oktober 2001

Maxtaxan som införs i Ronneby kommun den 1 januari 2002 är inte till fördel för alla barnfamiljer. Barnen kan bli de stora förlorarna om inte vi föräldrar känner och vet att vi är det allra bästa och viktigaste för våra barn.

Mindre tid till barnen

Annons

I vår familj har vi den stora förmånen att en av oss arbetar skift. Detta i sin tur leder till att vår 1, 5-åring inte behöver vara så många timmar i veckan på förskolan.

Detta känns bra eftersom förskolan i dag har stora barngrupper, med personal som allt oftare får ta på sig mer och mer arbetsuppgifter till exempel mat och diskhantering, ringa in vikarie vid sjukdom, (inte alltid det finns någon vikarie) med mera. Det blir mindre tid till barnen, samtidigt som barngruppen ökar i antal.

Vi är därför väldigt nöjda med att bara behöva lämna vårt barn cirka 17-18 timmar per vecka i snitt.

(Vi är väl medvetna om att alla föräldrar inte kan jobba skift).

Få kommer under

Men med den nya maxtaxan så kommer vi att få betala lika mycket som en familj (med samma månadsinkomst som vi) vilka lämnar sitt barn 40-45 tim/vecka, eftersom gränsen går vid 15 timmar eller därutöver.

Det är inte många som kommer under 15 timmar, när båda föräldrarna arbetar. Varför inte sätta en gräns vid 25 eller 30 timmar och därutöver, det är vår fråga till de som tagit detta beslut.

Jag avslutar som jag började i insändaren - det är viktigt att vi föräldrar vet och förstår att vi är det allra bästa för våra barn och att förskolan är ett bra komplement till familjen när föräldrarna är på sitt arbete eller studerar. Jag hoppas att barnens förskoletid inte kommer att utökas efter årsskiftet. Vårt barn kommer precis som nu att vara sina 17-18 timmar per vecka oavsett maxtaxa eller ej!

Förälder och förskollärare

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons