Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Recept: Lammsadel med pumpapuré

Det här är en rätt som kräver tid och tålamod.
När det väl är avklarat får du en fantastisk måltid i form av lammsadel med pumpapuré, picklad gulbeta, rostad sötpotatis och smörig skysås.
Louise Borgström svarar så klart för receptet.
Blekinge • Publicerad 11 juni 2020
Det färdiga resultatet av Louise Borgströms recept. Mums, var ordet.
Det färdiga resultatet av Louise Borgströms recept. Mums, var ordet.Foto: Louise Borgström

Lammsadel med pumpapuré, picklad gulbeta, rostad sötpotatis och smörig skysås

Gulbeta

Gör så här: Ta gulbetorna hela med skalen på i en vacuumpåse och baka i en sous vide-maskin på 81 grader i en timme. (Har man ingen sous vide går det lika bra att koka gulbetorna till de är mjuka och skalet går lätt att ta bort)

Skala dem sedan och dela ner dem i önskad storlek och lägg in i en 1-2-3 lag (1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten) Gör detta minst kvällen innan du ska använda dem så att det drar till sig lagen.

Foto: Louise Borgström

Smörig skysås

Annons

Du behöver:

Ben från lammet

2 vitlöksklyftor

Färsk rosmarin

Färsk timjan

2 msk Kalvfond

ca 1 liter (så att lammbenen täcks i kastrullen)

2 msk smör

Salt

Champagnevinäger

Annons

Gör så här:

Rosta benen från lammet tillsammans med vitlök, rosmarin, timjan och lite olja i ugnen på 220 grader tills benen fått färg. Lägg sedan ner allt i en kastrull och fyll på med vatten och kalvfond. Låt sedan skyn reducera ner och sila den.

Smaka upp med salt och vinäger. Red av skyn, lägg i smör och mixa.

Foto: Louise Borgström

Grillad lök

Gör så här: Dela ner valfri lök i önskad storlek. Grilla så att den får fina ränder och lägg dem sedan i en ugnsfast form. Häll över lite olja, salt, socker och champagnevinäger och låt bakas av på 180 grader tills de är mjuka och rostade.

Rostad sötpotatis

Gör så här: Skär sötpotatisen i 2 cm tjocka ”puckar”. Olja och salta dem och lägg de i en ugnsfast form och rosta av i ugnen på 200 grader tills de är mjuka (ungefär 20min).

Pumpacrème

Du behöver:

1 Butternutpumpa

1 vitlöksklyfta

Kalvfond

Salt

Annons

Ca 0,5 – 1 dl grädde

Gör så här: Skär bort skalet och gröp ur kärnhuset på pumpan. Skär ner pumpan i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form (Spara lite av pumpan rå som du skär tunt för att stansa ut små fina rundlar och garnerar rätten med)

Rosta pumpan i ugnen tillsammans med vitlöken på 200 grader tills den är mjuk. Häll sedan i pumpan i en matberedare och mixa slät tillsammans med lite grädde. Smaka av med kalvfond, vinäger och salt.

Foto: Louise Borgström

Lammsadel med kappa

Gör så här: Stycka ut innerfilén och ytterfilén på lammet (spara skrovet till skyn). Snitta kappan och salta köttet. Stek lammet i en stekpanna med olja och kappan nedåt. Låt kappan bli krispig och få färg. Häll sedan i en rejäl klick smör, färsk rosmarin och färsk timjan. Peppra köttet och ös över det brynta smöret som blir i pannan över köttet medan du steker. Låt köttet få en innertemperatur omkring 55 – 60 grader för medium. Låt köttet vila innan du skär upp det. Ös lite extra brynt smör och flingsalt över köttet innan servering.

Bakad minimorot

Gör så här: Tvätta moroten och blanchera den i kokande vatten tills den är lagom mjuk. Stek den sedan i lite olja så att den får en fin färg och salta den.

Garnera gärna denna rätten med lite färsk citrontimjan!

Jerry NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons