Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vännerna startade insamling för cancersjuka dressyrryttaren Jennie

Dressyrryttaren Jennie Nilsson får palliativ behandling för livmoderhalscancern som spridit sig i hela kroppen. Hoppet står till en behandling utomlands som kostar över två miljoner kronor. Nu kraftsamlar ridsportfolket i sydöstra Sverige för att rädda tvåbarnsmamman.
Smedby • Publicerad 23 september 2023
Dressyrryttaren och tvåbarnsmamman Jennie Nilsson kan inte få mer behandling mot sin cancer i Sverige – nu står hoppet till medicin som kostar drygt två miljoner utomlands. Vännerna Eva Åfors och Elisabet Flygt startade en insamling på Facebook förra onsdagen och hittills har närmare 700 000 kronor samlats in.
Dressyrryttaren och tvåbarnsmamman Jennie Nilsson kan inte få mer behandling mot sin cancer i Sverige – nu står hoppet till medicin som kostar drygt två miljoner utomlands. Vännerna Eva Åfors och Elisabet Flygt startade en insamling på Facebook förra onsdagen och hittills har närmare 700 000 kronor samlats in.Foto: Mats Holmertz

Jennie Nilsson opererades för livmoderhalscancer för ett par år sedan. Allt såg bra ut tills cancern slog till igen, tio månader senare, och med full kraft den gången.

– Den kom tillbaka och nu har den spridit sig till andra organ i kroppen. Jag mår fortfarande bra, men cancern är i stadie fyra och då är det väldigt långt gånget, säger 48-åriga Jennie Nilsson som är en välkänd dressyrryttare och dressyrdomare i södra Sverige.

”Jag har max sex till tio månader kvar att leva.”
Jennie Nilsson
Annons

I somras fick hon beskedet att det inte finns mer att göra mot den aggressiva cancerformen och just nu får hon sin sista behandling, en palliativ behandling som trycker undan cancern ett tag.

– Jag har max sex till tio månader kvar att leva och läkaren sa att jag skulle vara med mina barn i sommar och ta vara på tiden. Allt blev bara svart och det blev den värsta sommaren hittills.

För ett par veckor sedan fick Jennie veta att det finns ett läkemedel mot hennes typ av cancer, metastaserad livmoderhalscancer, men att läkemedlet inte är godkänt i Europa än.

– Det ligger två år framåt i tiden i Sverige och då är det försent för mig, säger hon krasst.

Hästarna betyder mycket för Jennie som är dressyrryttare och dressyrdomare. ”De är mina kuratorer. När jag kände att det inte gick åt rätt håll sålde jag två av mina hästar. Man blir väldigt praktisk, om jag går bort ska inte min sambo stå här med fyra hästar.”
Hästarna betyder mycket för Jennie som är dressyrryttare och dressyrdomare. ”De är mina kuratorer. När jag kände att det inte gick åt rätt håll sålde jag två av mina hästar. Man blir väldigt praktisk, om jag går bort ska inte min sambo stå här med fyra hästar.”Foto: Mats Holmertz

Det amerikanska läkemedlet Tivdak är visserligen inte godkänt i Sverige, men ges av en privat klinik i Finland och Jennie har nu blivit erbjuden behandling där. Behandlingen är dock väldigt dyr, varje enskilt besök kostar 370 000 kronor och hon måste ha sex behandlingar vilket innebär att den totalt skulle kosta ungefär 2,3 miljoner kronor.

När Jennies vänner Eva Åfors och Elisabet Flygt fick höra talas om att det finns medicin som skulle kunna rädda deras kompis startade de en insamling på Facebook. Insamlingen startades i onsdags förra veckan och hittills har närmare 700 000 kronor samlats in.

– Jennie har stoppat oss lite tidigare, men när hon väl sa att det var okej körde vi igång, säger Elisabet Flygt som även arrangerar hästarrangemanget Pay'n'Jump i oktober, där alla intäkter går till Jennies cancerbehandling.

Deras insamling blev också startskottet för en kraftsamling bland ridsportfolket i sydöstra Sverige som nu mobiliserar för att samla in pengar för att tvåbarnsmamman Jennie ska få sin behandling. Bland annat auktionerar konstnären Jens Konradsson ut en tavla till förmån för Jennie och hopptränaren Katarina Torstensson har skänkt halva summan efter en hästförsäljning till insamlingen.

Jennie har svårt att hålla tillbaka tårarna när hon pratar om insamlingen.

– Det är rörande och känslosamt. Hästvärlden är fantastisk på det sättet, alla tar hand om varandra, säger hon.

Eva Åfors och Elisabet Flygt ligger bakom insamlingen på Facebook som blev startskottet på en kraftsamling bland ridsportfolket i södra Sverige. Jennie Nilsson är överväldigad över stödet.
Eva Åfors och Elisabet Flygt ligger bakom insamlingen på Facebook som blev startskottet på en kraftsamling bland ridsportfolket i södra Sverige. Jennie Nilsson är överväldigad över stödet.Foto: Mats Holmertz
Annons

Samtidigt erkänner hon att hon länge kände sig kluven inför en insamling.

– Det är en jobbig känsla att gå ut och be om pengar, men jag får göra det för alla, för mig själv och för barnen och sambon.

De pengar som hittills samlats in innebär att Jennie snart har pengar till två behandlingar.

– Jag väntar fortfarande på svar från Doctrateskliniken i Finland på vilken ögonundersökning jag ska göra innan vi kan trycka på knappen. Vi har även lagt en förfrågan på ett kostnadsförslag till ett sjukhus i USA där man har behandlat många med den här medicinen, om det är så att vi kan komma ned i summan om jag åker över dit och får behandlingen.

Känner du dig hoppfull?

– Jag kommer definitivt att påbörja behandlingen i alla fall, men vi är inte där än.

Vad säger du om stödet du har fått?

– Det är fantastiskt! Ett stort tack till alla dessa människor och företag som gillat och delat inlägget och som skänkt pengar. Det är svårt att tacka alla själv, men det är helt fantastiskt.

Stödet växer – redan nu på lördag arrangerar Kalmar FF:s P8-lag en matchkamp till förmån för Jennie vars åttaåriga son Elis spelar i laget som tillägnar matchkampen till Jennie och kommer att skänka alla pengar till hennes behandling.

Ia SellerbergSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons