Minnesord Evy Eliasson

Familj Artikeln publicerades

Vår mamma, svärmor, mormor, farmor och gamlamormor Evy Eliasson, Övre Skarup har avlidit efter ett långt och aktivt liv.

Evy föddes 1929 som äldsta barnet i en syskonskara på fem. Hon växte upp i Norra Bygget där föräldrarna Sven och Karin Svensson var lantbrukare.

Efter Lanthushållskolan i Bräkne-Hoby och anställningar i Bräkne-Hoby och Kristianstad, gifte hon sig 1952 med lantbrukare Olle Eliasson Hasselstad. Lantbruket överläts 1990 till sonen. Evy och Olle flyttade till huset i Övre Skarup. Maken avled för tio år sedan.

Evy hade ett stort intresse för trädgården och hade många fina blommor. Hon var mån om att samla familjen och släkten vid helger och bemärkelsedagar. Vi har många fina minnen från allt traditionsrikt firande.

Hela Evys liv präglades av ett starkt engagemang. Under ungdomsåren var hon engagerad i  undomsförbundet SLU, senare i Centerkvinnorna där hon hade uppdrag på avdelnings, krets och distriktsnivå. Evy hade ett starkt engagemang för landsbygdens frågor. Hon hade politiska uppdrag för Centerpartiet, under många år i skolstyrelsen i Ronneby samt i landstinget Blekinge.

Många har träffat Evy när hon höll i uthyrningen av Hasselstads Bygdegård. Detta ideella uppdrag hade hon i nästan femtio år. Ett starkt kyrkligt intresse ledde till att hon tidigt blev kyrkvärd i Bredåkra. Detta uppdrag innehade hon till och med 2017.

Hon var tidigare ledamot av kyrkorådet i Ronneby och var även ordförande där under flera år. Bredåkra kyrkliga syförening och dess verksamhet för att samla in medel till välgörande ändamål låg henne varmt om hjärtat. Vid försäljningen i Bredåkra i november deltog hon med, som hon sa: ”mina sista syltburkar”.

Evy var aktiv i föreningslivet med ett starkt engagemang upp i hög ålder. Hon var ordförande i Ronneby Norra Centerkvinnor och i Bredåkra kyrkliga syförening till ochmed 2017. Evy Eliasson efterlämnar tre barn, sju barnbarn och fyra barnbarnsbarn.

Barnen med familjer