GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Jag får energi av att göra olika saker"

Inte ens på operahögskolan visste hon vad hon skulle bli när hon blev stor. Men Monica Danielson blev sångerska, med en stämma som prisades redan före examen.
Grattis • Publicerad 15 maj 2018
Monica Danielsson. Foto© Kristin Lidell. Fotografens namn ska anges vid publicering.
Monica Danielsson. Foto© Kristin Lidell. Fotografens namn ska anges vid publicering.
Foto: Kristin Lidell

Som vanligt är det full rulle i Monicas liv. Hon har varit frilansande mezzosopran i över 20 år, och det kombinerar hon numera med en halvtidstjänst på högskolans operaprogram. Det blir många arbetstimmar på en vecka. Men inte gör det något, om man får tro henne själv.

– För mig är det roligt, för jag blir fort uttråkad, och jag får energi av att göra många olika saker.

Monica Danielson har med sitt operakompani Musikteaterverket precis satt upp ”The Medium” och ”Mr. Emmet takes a walk” av britten Peter Maxwell Davies, en av de kompositörer hon brukar återvända till. Nutida musik är hennes specialitet och något som hon redan under studierna insåg att hon var bra på. Monica Danielson är inte den som bangar för att framföra krävande operastycken på scenen, inte ens när det görs a cappella med bara henne själv på scenen.

– Man har fallenhet för olika saker, men jag har alltid haft lätt för att lära mig svåra saker och läsa noter och ha bra gehör, säger hon.

Dessutom insåg hon tidigt att här gäller det att hitta sin spets, ett område där man sticker ut mot de andra. Och för Monica var det inte i den traditionella operarepertoaren utan i nutidsmusiken som hon kände att hon mest kom till sin rätt, med sin humor, experimentlust och tekniska skicklighet.

Till sommaren håller hon på att förbereda en nutida musikfestival som heter Nytt och som hålls i augusti i småländska Glasriket, platsen där allt började. Hon växte upp ”bakom en gran utanför Lenhovda” och sjöng i kyrkokören. Kantorn var en eldsjäl som tyckte att Monicas sångröst borde få utvecklas. Han gav henne första puffen i riktning mot fortsatta sångstudier, och sedan blev det en snitslad bana vidare genom musikfolkhögskola, musikhögskolan och operahögskolan. ”En himla massa bananskal”, som hon säger.

Hon kommer från en arbetarbakgrund utan kopplingar till professionellt musicerande. Däremot hade hon en uppmuntrande familj som ständigt var redo att skjutsa till körövningar och operakonserter.

– De var säkert lika förvånade som jag över att jag flöt vidare, men de var otroligt stöttande. Annars hade det nog varit svårare, tror jag.

Trots raksträckan genom musikutbildningen hade hon inga föreställningar om att sången skulle kunna bli ett yrke.

– De flesta kommer ändå från någon sorts musikfamilj, så att tanken finns naturligt. Det tog jättelång tid innan jag var medveten om att man ens kunde bli sångerska eller musiker. Det fanns inte som en yrkesoption.

Det var först på operahögskolan som insikten kom, att nu blev hon ju faktiskt operasångerska, antingen hon ville det eller ej. I slutet av utbildningen vann hon Svenska sångpedagogförbundets stipendium och självförtroendet fick en skjuts. Kort därefter kom genombrottet, med en roll i Maxwell Davies-operan ”Fröken D:s bröllop”.

Hon har frilansat hela tiden, konstaterade tidigt att fast anställning inte passade ihop med lusten till variation. Dessutom älskar hon att jobba med egna projekt från ax till limpa. Nog har det blivit många arbetade timmar, och visst har det varit månader när det inte kommer in många kronor i kassan. Men fördelarna har övervägt. Och när barnen kom i tonåren blev också livspusslet enklare att få ihop.

Tillsammans med dem kopplar Monica av på fritiden, och det är i deras sällskap hon reser bort efter 50-årsdagen.

– Jag ska ta med mina ungdomar och åka till Cypern. Det blir min födelsedagspresent till mig själv.

Mezzosopranen, regissören och producenten Monica Danielsson fyller 50 år.

Monica Danielson är en operasångerska som har valt de mindre scenerna och gärna experimenterar med rösten och musiken.

Monica Danielsson kommer från en arbetarbakgrund utan kopplingar till professionellt musicerande och hade som ung inga föreställningar om att sången skulle kunna bli ett yrke. Nu har hon varit frilansande mezzosopran i över 20 år.

Det är i nutidsmusiken, med sin humor, experimentlust och tekniska skicklighet, som Monica Danielsson känner att hon kommer mest till sin rätt.

Monica Danielson är inte den som bangar för att framföra krävande operastycken a cappella med bara henne själv på scenen. "Man har fallenhet för olika saker, men jag har alltid haft lätt för att lära mig svåra saker och läsa noter och ha bra gehör", säger hon.

Malin Eijde
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.